Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
12. 8. 2015,
17.09

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasveti aplikacije zasebnost šifriranje Matic Tomšič

Sreda, 12. 8. 2015, 17.09

5 let, 5 mesecev

Kako preprosto šifrirati pogovore na pametnem telefonu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
To so brezplačne aplikacije za Android, ki okrepijo zasebnost telefonskih klicev, pošiljanja sporočil SMS, brskanja po spletu, e-pošte in deljenja datotek. Prilagamo tudi alternative za iPhone (iOS).

Redphone Redphone je ena od najbolj priljubljenih aplikacij za šifriranje telefonskih pogovorov, saj od uporabnika ne zahteva nikakršnih naprednih veščin prikrivanja informacij. Edinstven identifikator uporabnikov aplikacije je kar njihova telefonska številka, zato je opravljanje klicev z Redphonom tako preprosto kot uporaba privzeto nameščene klicne storitve. Pogoj za telefonske klice, ki jim ne more prisluhniti nihče drug razen klicatelja in klicanega, je, da oba predhodno namestita Redphone.

Alternativa za iOS: aplikacija Signal, ki omogoča zasebne pogovore prek šifriranega brezžičnega omrežja. Deluje podobno kot Viber, kar pomeni, da ne vpliva na uporabnikov mesečni račun za telefonske storitve.

TextSecure Prednost TextSecure v primerjavi s številnimi preostalimi aplikacijami, ki ponujajo šifrirana sporočila SMS, je, da dodatno plast zaščite ponuja tudi v primeru, če je eden od sogovornikov ne uporablja. TextSecure omogoča enkripcijo sporočil zgolj na relaciji pošiljatelj‒prejemnik, kar pomeni, da podjetje Open Whisper Systems, ki jo je razvilo, na svojih strežnikih ne zadrži ničesar.

Alternativa za iOS: šifrirano pošiljanje SMS-sporočil ponuja aplikacija Signal, ki smo jo opisali zgoraj.

Orbot Orbot je spletni brskalnik za Android, s katerim lahko uporabniki prek anonimnega omrežja Tor do svetovnega spleta dostopajo brez strahu, da bi jih nadzorovali ali pa, ker Orbot deluje tudi kot proxy, blokirali.

Alternativa za iOS: boljšo zasebnost in dostop do spletnih strani, ki so sicer morda nedosegljive, na iPhonu omogoča brezplačna aplikacija Hotspot Shield.

K9 Mail K9 Mail omogoča pošiljanje in prejemanje šifriranih e-poštnih sporočil in podpira sinhronizacijo s poštnimi predali POP3, IMAP in Microsoft Exchange. Aplikacija deluje najbolje, če jo uporabljamo v kombinaciji z orodjem za šifriranje sporočil Android Privacy Guard. Če bi sporočila, šifrirana z K9 Mail, poskusil prebrati nekdo, ki ni prejemnik, bi lahko videl le dolgo vrsto neberljivih znakov in čačk.

Alternativa za iOS: plačljiva aplikacija (dva evra) iPGMail, ki omogoča pošiljanje šifriranih sporočil s pomočjo standarda Open PGP.

Crypt4All Lite Aplikacija Crypt4All Lite zna šifrirati izbrane datoteke in jih zakleniti tako, da razen uporabnika ali druge osebe, ki tudi pozna geslo, do njih ne more dostopati nihče. Uporabna je predvsem za zaščito datotek, ki jih nameravamo prenesti v shrambo v oblaku in pošiljanje datotek drugim uporabnikom naprav z Androidom brez strahu, da bi jih kdo prestregel in odprl. Alternativa za iOS: aplikacija Secure Filebox z zelo podobno funkcionalnostjo kot Crypt4All.

Ne spreglejte