Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
17. 2. 2015,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Yahoo odpuščanje Marissa Mayer Matic Tomšič

Torek, 17. 2. 2015, 13.32

8 let

Kako je Yahoo inženirjem v zameno za zvestobo pokazal sredinec

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Yahoo je prejšnji teden odpustil približno sto zaposlenih. Med njimi so bili tudi inženirji iz jordanske podružnice, ki so jim sprva obljubili premestitev, nato pa so doživeli hladno prho.

Internetni velikan Yahoo je zaradi reorganizacije delovanja podjetja pod vodenjem direktorice Marisse Mayer prejšnji teden odslovil približno sto uslužbencev. Največ jih naj bi bilo z oddelka spletnih storitev, ki ga vodi Mike Kerns, nekaj pa je bilo tudi programerjev in inženirjev iz podružnice Yahooja v Amanu, prestolnici Jordanije, piše Business Insider.

Kaj storiti, ko ti delodajalec ponudi dve možnosti: selitev ali izgubo službe? Ko je Yahoo januarja sprejel odločitev o dokončnem zaprtju poslovalnice v Amanu, je približno 15 tamkajšnjim uslužbencem – večina je bila računalniških inženirjev jordanskih korenin – ponudil premestitev na delovna mesta na drugih lokacijah. Natančneje v London v Veliki Britaniji, Dublin na Irskem in celo Sunnyvale v Kaliforniji v Združenih državah Amerike, kjer ima Yahoo sedež – kraje, ki so od njihove domovine oddaljeni na tisoče kilometrov. Druga možnost? Izguba službe.

Večina jordanskih inženirjev je sprejela Yahoojevo ponudbo in se takoj začela pripravljati na selitev, piše Business Insider. Podjetje je glede na novo lokacijo delovnega mesta vsakemu dodelilo osebnega svetovalca za premestitev. Ti so inženirjem pomagali, da so si priskrbeli delovne vizume, kupili letalske vozovnice zase in za svoje družine, otroke izpisali iz šol ter sprožili postopke za prodajo nepremičnin.

Ko je bilo vse pripravljeno za selitev v novo okolje, pa je poslovalnico v Amanu obiskal eden od vodilnih predstavnikov Yahoojevega oddelka za kadrovanje in inženirje seznanil z novico, da je podjetje preklicalo njihove premestitve. Namesto tega so prejeli odpoved delovnega razmerja in štiri mesečne plače odpravnine.

Yahoo: Marissa Mayer si prizadeva, da bi službo izgubilo čim manj oseb Po poročanju nekaterih ameriških medijev in tudi Yahoojevih predstavnikov za odnose z javnostjo je zdaj zelo negotova prihodnost jordanskih inženirjev le kolateralna škoda prizadevanj direktorice Yahooja Marisse Mayer, da bi službo izgubilo čim manj uslužbencev internetnega giganta. Znano je namreč, da nanjo z zahtevami po zmanjšanju stroškov z odpustitvijo več tisoč zaposlenih že nekaj časa pritiskajo Yahoojevi vlagatelji, a Mayerjeva ne dovoli množičnega odpuščanja. Reorganizacije podjetja se je taktično, z manjšimi rezi (kot sta letošnje zaprtje podružnice v Amanu in lansko zmanjšanje obsega dela v indijski pisarni Yahooja v mestu Bangalore, ko je brez dela ostalo 400 ljudi), lotila takoj po nastopu direktorske funkcije. Mayerjeva je pred slabim letom in pol uvedla tudi nov sistem ocenjevanja dela, s katerim je vodje posameznih oddelkov pooblastila, da lahko odpustijo najmanj uspešne delavce.

Ne spreglejte