Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
5. 3. 2015,
17.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pametni telefon baterija Matic Tomšič

Četrtek, 5. 3. 2015, 17.38

8 let

Kako baterijo pametnega telefona napolnimo hitreje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko je pokazatelj stanja baterije obarvan rdeče, vam pa se mudi, upoštevajte spodnje nasvete, s katerimi lahko izboljšate učinkovitost in hitrost polnjenja pametnega telefona.

Prava vtičnica in originalni polnilec Za hitrejše polnjenje je nujno, da napajalni kabel priklopite v zidno vtičnico ali podaljšek, ne v USB priklop na namiznem ali prenosnem računalniku. Ko se mudi, je prepočasno tudi brezžično polnjenje prek standarda Qi. Optimalna je tudi uporaba originalnega, ne poceni nadomestnega polnilca z eBaya ali Alibabe. Nekateri uporabniki Applovih pametnih telefonov drugim uporabnikom svetujejo tudi, naj namesto iPhonovega polnilca uporabijo večjega iPadovega (če ga seveda imajo). Način letenja Ko vklopimo način letenja (v iOS-u s potegom prsta navzgor, na Androidu pa navzdol na zaslon prikličite hitre nastavitve in pritisnite ikono letala), naprava prekine povezavi z mobilnim omrežjem in brezžičnim internetom (Wi-Fi). Čeprav ne boste mogli prejemati klicev, sporočil in e-pošte, povezave začasno ne bodo obremenjevale baterije.

Izklopite Bluetooth in GPS ter prekinite aplikacije v ozadju Sprejemnika signalov Bluetooth in GPS ter čip za brezstično komunikacijo NFC niso največji porabniki baterije, a lahko njihova neaktivnost med nekajminutnim polnjenjem pomeni za en ali dva odstotka višjo učinkovitost. To bo še posebej opazno v primeru, če imate vklopljeno natančno sledenje lokaciji, pri čemer sprejemnik GPS porabi več baterije. Pri pohitritvi polnjenja lahko pomaga tudi prekinitev procesov in aplikacij, ki delujejo v ozadju in s tem pritiskajo na baterijo. Na Androidu (odvisno od modela naprave) pritisnite ali držite levi kapacitativni gumb in pobrišite celoten seznam oziroma odstranite samo izbrane aktivne aplikacije.

V (različica 8) dvakrat pritisnite gumb Domov (Home) in aplikacije izklopite s potegom proti zgornjemu robu zaslona. Aplikacije, ki delujejo v ozadju in porabljajo preveč baterije, lahko osvežite tudi v meniju Settings/General/Background app refresh.

Stran od virov toplote, če lahko, odstranite pokrov baterije Litij-ionske baterije se s toploto ne razumejo najbolje, ob pretirani izpostavljenosti pa lahko tudi odpovejo poslušnost. Pametnega telefona med polnjenjem zato ne postavljajte na škatlo osebnega računalnika, ob hladilne rešetke prenosnika, na okensko polico, pod katero je radiator ali pa nanjo sije opoldansko sonce.

Ker se mnogi pametni telefoni med polnjenjem tako ali tako segrejejo, lahko za bolj učinkovito odvajanje toplote tudi odstranite pokrov baterije in telefon obrnete z zaslonom navzdol. Seveda le v primeru, če je zadnjo ploščico sploh mogoče sneti.

Telefon pustite pri miru ali pa ga kar izklopite Vsakič, ko pametni telefon med polnjenjem vzamete v roke in preverjate čas, e-pošto ali kaj tretjega, se aktivira zaslon, ki je absolutno največji porabnik baterije tudi takrat, ko je svetlost nastavljena na minimalno stopnjo. Če torej želite, da se telefon napolni kolikor je mogoče hitro, ga torej pustite pri miru. Morda bo še bolje, če ga pred priklopom napajalnega kabla kar izklopite, saj bo poraba energije pri tem enaka ničli.

Nasveti v praksi Zgornje tehnike za hitrejše polnjenje baterije smo preizkusili na pametnih telefonih z Androidom OnePlus One in HTC Desire 610. Po petih minutah brez upoštevanja kateregakoli od opisanih nasvetov (aktivni povezavi 3G/4G, Wi-Fi, GPS) sta oba telefona zabeležila 3-odstotno povečanje napolnjenosti (polnilec je bil priklopljen v stensko vtičnico).

Ko smo vklopili način letenja, pobrisali aktivne aplikacije in izklopili GPS, se je napolnjenost modela HTC Desire 610 po petih minutah zvišala za pet, modela OnePlus One pa za šest odstotkov. Sliši se malo, a gre pravzaprav za 67- oziroma kar 100-odstotno izboljšanje učinkovitosti.

Ne spreglejte