Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
5. 11. 2014,
15.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasveti Matic Tomšič

Sreda, 5. 11. 2014, 15.31

6 let, 7 mesecev

Kaj vse zmore multimedijski predvajalnik VLC?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
VLC je eden najbolj priljubljenih predvajalnikov videa, ki pa v nasprotju s splošnim prepričanjem ni namenjen zgolj odpiranju multimedijskih datotek. V rokavu namreč skriva številne uporabne trike.

Odprtokodni in popolnoma brezplačni predvajalnik multimedijskih datotek za osebne računalnike ter mobilne naprave (iOS, Android in Okna RT) uporabljajo milijoni, saj je preprost, prenosljiv (namestitev ni nujna, lahko je pospravljen kar na USB-ključu) in podpira predvajanje praktično vseh datotečnih formatov, tudi najbolj eksotičnih. VLC večina uporabnikov vidi zgolj kot digitalno kinodvorano, ki zna predvajati filme in televizijske serije, a v resnici zmore veliko, veliko več. Pokukali smo pod pokrov njegovega motorja ter našli številne uporabne funkcije in orodja.

Snemanje dogajanja na namizju Želite prijatelju pomagati, da v Oknih stori določeno stvar, pa mu postopka ne morete dovolj natančno razložiti prek telefona oziroma orodja za hitro sporočanje? Posnemite ga z VLC.

Odprite predvajalnik VLC in v meniju Media (Odpri), ki je v orodni vrstici, izberite Open Capture Device (Odpri napravo zajemanja). Kliknite na Capture mode in med možnostmi, ki se pojavijo, izberite Desktop (Namizje). V polje Framerate (Hitrost sličic za zajem) vpišite želeno vrednost – privzetih 15 sličic na sekundo je dovolj za demonstracije opravil in postopkov. Če boste snemali multimedijo oziroma želite, da se kazalec miške premika hitreje, nastavite hitrost 30 sličic na sekundo.

Nato kliknite puščico ob gumbu Play (Predvajaj), ki je na dnu okna, in izberite še možnost Convert (Pretvori). Poskrbite, da je v meniju Profile (Profil) nastavljen format MP4. V polje Destination (Ciljna datoteka) vpišite še želeno ime posnetka namizja in ime mape, v katero ga boste shranili. Vse, kar preostane, je klik na gumb Start (Začetek). Snemanje lahko nato kadarkoli zaustavite v osrednjem vmesniku predvajalnika VLC – samo kliknite na gumb Stop.

Shranjevanje videoposnetkov z YouTuba Vsebino z YouTuba zna shranjevati več namenskih programov, a jih ne potrebujete, če ste že namestili VLC. Predvajalnik namreč ne omogoča le ogleda videoposnetkov z YouTuba in podobnih portalov, kot sta Dailymotion in Vimeo, temveč tudi njihovo shranjevanje na trdi disk. Postopek je sicer malce zapleten, a nikakor pretežaven.

Na portalu YouTube izberite želeni videoposnetek, v naslovni vrstici spletnega brskalnika označite povezavo URL in jo skopirajte s hkratnim pritiskom tipk CTRL in C. V programu VLC odprite meni Media in izberite Open Network Stream (Odpri omrežni pretok). V edino privzeto polje na zavihku Network (Omrežje) nato s kombinacijo tipk CTRL in V prilepite povezavo do videoposnetka in kliknite gumb Play. V orodni vrstici predvajalnika VLC nato odprite meni Tools (Orodja) in pojdite na Codec Information (Podrobnosti kodeka). V polju mesto bo povezava – skopirajte jo na že opisani način. Nato odprite spletni brskalnik, jo prilepite v naslovno vrstico in na tipkovnici pritisnite gumb Enter. Odprlo se bo mesto na YouTubovemu strežniku, kjer je shranjen želeni videoposnetek.

Vse, kar preostane, je, da ga med predvajanjem kliknete z desno tipko na miški in izberete Save Video As (Shrani videoposnetek kot …) ter ga pospravite v želeno mapo na trdem disku.

Pretvarjanje multimedijskih datotek v druge formate Če želite določeno multimedijsko datoteko naložiti na spletno mesto, ki pa ne podpira njenega formata, jo lahko v ustreznega pretvorite s programom VLC, ki je kar zmogljiv digitalni alkimist. V meniju Media izberite orodje Convert/Save (Pretvori/Shrani) in s klikom na gumb Add (Dodaj) poiščite datoteko, ki jo želite pretvoriti v drug format. Ko je izbrana, kliknite na Convert/Save na dnu okna ter v nastavitvah določite format, v katerega jo želite spremeniti, in mapo, kamor bi jo radi shranili (v polju Destination oziroma Ciljna datoteka). Nato pritisnite gumb Start (Začetek) in počakajte, da VLC opravi svoje.

VLC kot odjemalec podcastov Spremljanje multimedijskih vsebin s podcasti (mediji, ki videoposnetke, zvočne datoteke, novice, radijske oddaje na računalnik ali mobilno napravo prenesejo takoj, ko so objavljeni na spletu) ni primarno poslanstvo VLC, pa vendar ga opravlja prav solidno.

Da bi podcast dodali v seznam predvajanja, v orodni vrstici odprite meni View (Pogled) in odprite Playlist oziroma Seznam predvajanja. V njem boste našli zbirko Podcasts (Podcasti), ki je najverjetneje še brez vsebine. Dodajte jo!

Ob imenu zbirke kliknite na velik plus in v polje, ki se pojavi, prilepite povezavo RSS do želenega podcasta. Vsebine s portala Planet Siol.net boste našli tule, številne zanimive tuje podcaste pa na tej povezavi.

Ne spreglejte