Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
2. 8. 2016,
12.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

8

Natisni članek

Microsoft računalnik nasveti Windows 10

Torek, 2. 8. 2016, 12.23

6 let, 7 mesecev

Kaj se bo zgodilo z uporabniki, ki niso namestili brezplačnih Windows 10?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

8

Tisti, ki so se odločili ostati na Windows 7 ali Windows 8.1, jih bodo lahko še naprej brezskrbno uporabljali do leta 2020 oziroma 2023. Takrat bo Microsoft operacijskima sistemoma namreč dokončno odrekel podporo s posodobitvami, kot je to lani aprila storil pri Windows XP. Še vedno sicer obstaja način, da brezplačno pridemo do izvoda Windows 10.  

Varni še štiri oziroma sedem let

Pretečena Microsoftova ponudba za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 ne pomeni, da je za uporabnike, ki se zanjo niso odločili, konec nekega obdobja. Nadgradnja je bila ponujena uporabnikom Windows 7 in 8.1, ki bodo lahko oba operacijskega sistema brezskrbno uporabljali še nekaj let.

Uradna podpora za Windows 7, ki pomeni sprotno nadgrajevanje operacijskega sistema z varnostnimi posodobitvami prek storitve Windows Update, se izteče 14. januarja 2020. Po tem datumu, če Microsoft ne bo podaljšal obdobja podpore, pa bo operacijski sistem vendarle treba zamenjati. Če bomo želeli biti še naprej varni na spletu, seveda.

Uradna Microsoftova podpora za Windows 8.1 se medtem konča šele 10. januarja 2023.

Skrb, da bi zmanjkalo iger in programov za Windows 7 in 8.1, je odveč

Predvsem uporabniki Windows 7 nimajo razloga za skrb, saj je sedmica še vedno daleč najbolj razširjen operacijski sistem tako med zasebnimi kot poslovnimi uporabniki.

Danes ima Windows 7 namreč kar 47-odstotni tržni delež, medtem ko je Windows 10 šele pri 21 odstotkih. | Foto: Danes ima Windows 7 namreč kar 47-odstotni tržni delež, medtem ko je Windows 10 šele pri 21 odstotkih.

To pomeni, da je Windows 7 še vedno najbolj zanimiv in dobičkonosen operacijski sistem za razvijalce programske opreme in videoiger. Windows 8.1 ima medtem 7,8-odstotni tržni delež. Podatek: netmarketshare.com.

 | Foto:

Izjeme seveda so. To bodo v prvi vrsti Microsoftove aplikacije, napisane izključno za Windows 10. Ena od njih je na primer aplikacija Xbox, ki omogoča igranje videoiger s konzole Xbox One na osebnem računalniku z Windows 10. Prikrajšani bodo tudi tisti igralci, ki bodo želeli izkoristiti prednosti večpredstavnostne knjižice DirectX 12, saj je ta prav tako na voljo le na Windows 10. 

Je pa vredno omeniti, da so s starejšimi operacijskimi sistemi še naprej združljiva številna Microsoftova orodja za produktivnost, na primer najnovejši paket pisarniških orodij Microsoft Office.

Če niste sprejeli njegove ponudbe, vas Microsoft ne bo več nadlegoval

Večkrat smo pisali o Microsoftovih agresivnih pozivih uporabnikom, naj si vendarle naložijo Windows 10. Z njimi je zdaj konec, saj bo naslednja posodobitev za Windows 7 in Windows 8.1 iz opravilne vrstice umaknila ikono za nadgradnjo.

Izbrisan bo tudi servis GWX, ki je pozival k sprejemu Microsoftove ponudbe.  | Foto: Izbrisan bo tudi servis GWX, ki je pozival k sprejemu Microsoftove ponudbe. 

Kako tudi danes brezplačno do Windows 10 - zamižati bo treba na eno oko

Ta način ni najbolj moralen, a ga je vendarle mogoče uporabiti za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 tudi po izteku Microsoftove ponudbe.

Windows 10 lahko namreč še vedno namestijo tisti, ki želijo uporabljati Microsoftova orodja za dostopnost - povečavo besedila in elementov na zaslonu, navidezno tipkovnico, glasovno asistenco. Ta orodja so v prvi vrsti namenjena uporabnikom, ki imajo težave s sluhom, vidom, fino motoriko. 

Ni znano, kako dolgo bo trajala ta ponudba, saj ji Microsoft še ni priložil roka trajanja. Je pa znano, da Microsoft ne preverja, ali tisti, ki so jo že izkoristili, orodja za dostopnost dejansko tudi uporabljajo. Pri Microsoftu uporabnikom namreč zaupajo, da je ne bodo zlorabljali.

Preberite tudi, koliko bodo morali za Windows 10 odšteti uporabniki, ki niso namestili brezplačnih, ko je bil še čas.

Ne spreglejte