Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
2. 12. 2014,
15.48

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

darila tablice prenosni računalniki Intel raziskava

Torek, 2. 12. 2014, 15.48

4 leta, 5 mesecev

Intel: Tehnološka darila so najbolj zaželena (zlasti med moškimi)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po rezultatih raziskave je tehnološko darilo, kot je tablica, prenosni računalnik, mobilni telefon ali igralna konzola, najbolj zaželeno božično darilo. Razlika med spoloma je pri tem izrazita.

Božične nakupovalne navade prebivalcev stare celine in njihov odnos do daril je raziskal MasterCard, podobno raziskavo pa je opravilo tudi visokotehnološko podjetje Intel. Nekateri izsledki se pri obeh podjetjih precej ujemajo, veliko močnejšo željo po tehnoloških darilih pa je pokazala Intelova raziskava. Opravili so jo septembra prek spleta na nekaj več kot deset tisoč polnoletnih anketirancih v desetih evropskih državah, a tudi tokrat niso spraševali slovenskih prebivalcev. Moški bi najraje tehnološko "igračo", dame pa si še vedno bolj želijo oblačila Izbira pravega darila za pravo osebo se je tudi v tej raziskavi izkazala za najtežji del predprazničnega nakupovanja. To je potrdilo 55 odstotkov vprašanih v tej raziskavi, kar tretjina vseh vprašanih meni, da je najtežje najti primerno darilo prav za svojo partnerico oziroma partnerja.

Več kot polovica (51 odstotkov) vprašanih pravi, da med svojimi družinskimi člani in prijatelji poznajo nekoga, ki si želi tehnološko darilo, z 29 odstotki pa so se ta darila znašla na najvišji stopnici med želenimi božičnimi darili. Pri moških je ta odstotek bistveno višji (41 odstotkov), pri damah, med katerimi si jih 18 odstotkov želi tehnološko darilo, pa so še vedno najbolj zaželena oblačila ter darila, povezana z zdravjem in lepoto. Moški tudi več odštejejo za najdražje darilo (vsaj tako pravijo) Morda prav zaradi različnih pričakovanj so rezultati pokazali, da je med moškimi (vsaj glede na njihove odgovore) veliko večja verjetnost, da bodo za darilo zapravili 300 evrov ali več. Tako jih je odgovorilo 30 odstotkov, pri ženskah pa je tako odgovorilo le 18 odstotkov vprašanih.

V povprečju bo najdražje darilo, ki ga kupi moški, 125 evrov dražje od najdražjega darila, ki ga bo kupila ženska. Največji delež tistih, ki so za svoje najdražje darilo že plačali več kot 315 evrov, je v Veliki Britaniji (35 odstotkov) in na Švedskem (31 odstotkov), najmanjši pa na Nizozemskem (12 odstotkov) in Poljskem (devet odstotkov).

Nekaj več kot polovica vprašanih moških (52 odstotkov) je odgovorila, da najdražja darila kupijo za svoje partnerice, medtem ko obratno velja za 39 odstotkov žensk, saj drugih 33 odstotkov žensk najdražja darila nameni svojim otrokom, so še pokazali rezultati Intelove raziskave.

Nemci skrbno in dosledno načrtujejo, Italijani se prepustijo trenutku Dobra tretjina vprašanih bo svoja praznična darila kupila prek spleta, preostali skoraj dve tretjini pa se bosta še vedno odpravili v klasične trgovine. Kar 86 odstotkov Nemcev bo vnaprej določilo proračun za nakup daril in se ga bo tudi držalo, največja verjetnost, da bodo proračun, če ga sploh imajo, prekoračili, pa je pri Italijanih (41 odstotkov).

Samo 12 odstotkov vprašanih opravi božične nakupe (tudi) pred začetkom decembra, kar 28 odstotkov pa jih to opravilo prepusti obdobju zadnjih desetih dni pred začetkom praznikov. Kar 15 odstotkov vprašanih Rusov darila kupuje na večer pred božičem. Med obdarovanjem drugih dobra polovica obdari tudi sebe Raziskava je razkrila tudi veliko razliko med tem, koliko vprašanih bi si želelo tehnološko darilo, in tem, koliko jih misli s takim darilom koga presenetiti. Čeprav si kar 37 odstotkov vprašanih želi, da bi jih obdarovali s tabličnim računalnikom, je odstotek tistih, ki bodo prav tega izbrali kot darilo za koga drugega, bistveno nižji – 21 odstotkov.

Več kot polovica vprašanih (56 odstotkov) je priznala, da med nakupovanjem daril za druge obdarijo tudi sebe, dobra četrtina (27 odstotkov) pa jih svojemu družinskemu članu kupi takšno darilo, ki ga bodo uporabljali tudi sami.

Ne spreglejte