Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
2. 4. 2015,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska unija Evropska komisija Google monopol

Četrtek, 2. 4. 2015, 15.34

8 let

EU namerava tožiti Google, češ da je monopolist

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska unija končuje svojo petletno preiskavo o tem, ali Google krši protikartelske zakone. Govori se, da bi že v naslednjih tednih na podlagi izsledkov te preiskave vložili obtožnico.

To novico je prvi objavil newyorški poslovni časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na dobro obveščene visoke vire in katerega lastnik je News Corp. Je sicer eden od glasnejših zagovornikov, da Google v svojem iskalniku prireja zaporedje zadetkov. Dodaten dokaz, da se obtožnica zares pripravlja, naj bi bila zahteva Evropske unije, naslovljena na podjetja, ki so Google prijavila za nepošteno tržno ravnanje, naj jim dovolijo objavo in uporabo svoje zaupne dokumentacije, ki bi jo potrebovali pri pripravi obtožnice.

Prek Googla poteka več kot 90 odstotkov vseh evropskih spletnih poizvedb – celo v domačih ZDA ne dosegajo tako visokega deleža. Poravnava do zdaj spodletela trikrat Očitki o tem, da Google zlorablja svojo moč prevladujočega iskalnika in tako zavira tekmece, bi lahko prerasli v največje protimonopolsko pravdanje od časov spora Evropske unije in Microsofta. V tem postopku, ki se je začel že pred desetletjem, je Microsoft plačal skupaj 1,7 milijarde evrov kazni.

Dozdajšnja preiskava evropskih regulatorjev proti Googlu je sicer nekajkrat obstala, a je vendarle obremenila tudi politične odnose med Evropsko unijo in ZDA. Poznavalci ne izključujejo možnosti, da bi namesto sojenja spor končali s poravnavo, čeprav so trije tovrstni poskusi v času prejšnje sestave Evropske komisije, ko je bil pristojni komisar Joaquín Almunia, spodleteli.

Zdajšnja evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je poudarila, da protimonopolne poravnave ne smejo postati navada in da se jih ne sme iskati za vsako ceno. Na različnih bregovih Evropska komisija kot najvišji evropski protimonopolni regulator Googlu očita tudi nepošteno rabo vsebin s spletnih mest tekmecev ter nepošteno omejevanje nekaterih oglaševalcev in razvijalcev programov, ki poslujejo z Googlom. V osnutku, ki ga je Evropska komisija pripravila marca predlani, je Bruselj zavzel "preliminarno stališče", da je Google kršil svoj prevladujoči položaj na vseh navedenih področjih, so še zapisali v omenjenem newyorškem časniku.

Google vse očitke seveda zavrača in omenja, da "boleče dolg seznam neuspešnih Googlovih projektov", med katere uvrščajo tudi Google+, dokazuje učinkovitost delovanja protimonopolne zakonodaje. Kaj bo, če bo? Če bo Evropska komisija vložila obtožnico, ima Google približno tri mesece časa, da dokaže skladnost svojega ravnanja z evropsko zakonodajo, predlaga poravnavo ali zahteva možnost podrobnejšega zagovora pred tožnikom. Evropska komisija bo nato odločala, pri tem lahko Googlu naloži kazen v višini do ene desetine letnega prihodka, ki je lani znašal 61 milijard evrov. Toženi se zoper odločitev Evropske komisije lahko pritoži na Sodišče Evropske unije v Luksemburgu.

Ne spreglejte