Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
10. 2. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Donald Trump Intel Bela hiša digizgodbe

Petek, 10. 2. 2017, 9.30

6 let, 7 mesecev

Donaldu Trumpu ploskajo. Kaj je naredil zdaj?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Podjetje Intel, največji proizvajalec mikročipov na svetu, bo v ZDA zgradilo novo tovarno, v kateri bo zaposlenih več kot 3.000 ljudi. Investicijo v tovarno v višini skoraj sedem milijard evrov je direktor Intela Brian Krzanich oznanil v družbi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Zakaj, ni jasno, saj Trump pri načrtovanju Intelove nove tovarne ni imel nobene vloge.

Direktor Intela Brian Krzanich (levo) in predsednik ZDA Donald Trump | Foto: Reuters Direktor Intela Brian Krzanich (levo) in predsednik ZDA Donald Trump Foto: Reuters

Donald Trump je srečanje z Brianom Krzanichem ponosno oznanil na Twitterju. "Hvala, Brian Krzanich, direktor Intela. Super vložek (7 milijard dolarjev) v ameriško INOVACIJO in NOVA DELOVNA MESTA!":

Intel je tovarno Fab 42 v ameriški zvezni državi Arizona sicer začel graditi že leta 2011, ko je bil predsednik ZDA še Barack Obama. Takratni direktor Intela Paul Otellini je Obamo celo povabil na ogled tovarne.

Gradnja tovarne se je ustavila leta 2014, saj pri Intelu niso bili prepričani, da jo sploh potrebujejo. Prodaja osebnih računalnikov, za katere Intel izdeluje procesorje, je padala, na mobilnem področju pa je Intelu spodletelo pridobiti večji tržni delež.

Brian Krzanich, direktor Intela, je lani celo oznanil, da bo Intel odpustil 12.000 delavcev, ker se svetovno povpraševanje po mikročipih zmanjšuje. | Foto: Reuters Brian Krzanich, direktor Intela, je lani celo oznanil, da bo Intel odpustil 12.000 delavcev, ker se svetovno povpraševanje po mikročipih zmanjšuje. Foto: Reuters

Intel se je zdaj odločil, da nova tovarna vendarle bo, ker bo pri proizvodnji naslednje generacije računalniških in mobilnih procesorjev začel uporabljati drugačno tehnologijo.

Direktor Intela je velik oportunist

A zakaj je Intel poskrbel, da je Krzanich investicijo v tovarno Fab 42 oznanil kar v Ovalni pisarni in s tem, kot pišejo nekateri mediji v ZDA, dobršen del ameriške javnosti prepričal, da je vlogo pri odpiranju novih delovnih mest igral tudi Donald Trump?

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama med obiskom gradbišča Intelove nove tovarne v mestu Chandler v ameriški zvezni državi Arizona | Foto: Reuters Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama med obiskom gradbišča Intelove nove tovarne v mestu Chandler v ameriški zvezni državi Arizona Foto: Reuters

Intel bo dokončanje tovarne navsezadnje plačal iz lastnega žepa, iz Bele hiše pa tudi ni prišel ukaz, naj podjetje poskrbi za več zaposlitev za ameriške državljane.

Razlog za obisk predsednika Trumpa je najverjetneje oportunizem direktorja Intela Briana Krzanicha. Tole je v sredo zjutraj v e-poštnem nabiralniku pričakalo zaposlene pri Intelu:

"Z davčnega in regulacijskega vidika smo bili, kar zadeva naš posel, vedno v zaostanku. Zaradi tega pri Intelu podpiramo novo administracijo, ki bo ameriško industrijo z novimi ukrepi znova naredila konkurenčno."

Celotno pismo Briana Krzanicha delavcem Intela

Pod črto - Intel upa na davčne olajšave in bolj ohlapna pravila ter tu in tam morda tudi kakšno finančno injekcijo iz državne blagajne.

Nedvomno je želel Krzanich z oznanilom odprtja nove tovarne v Beli hiši tudi opozoriti na dejstvo, da je eden redkih ameriških tehnoloških velikanov, ki delovna mesta zadržuje doma in proizvodnje ne seli v tujino, na primer v cenejšo Azijo. Večina Intelovih procesorjev namreč že tradicionalno nastaja v ZDA. | Foto: Reuters Nedvomno je želel Krzanich z oznanilom odprtja nove tovarne v Beli hiši tudi opozoriti na dejstvo, da je eden redkih ameriških tehnoloških velikanov, ki delovna mesta zadržuje doma in proizvodnje ne seli v tujino, na primer v cenejšo Azijo. Večina Intelovih procesorjev namreč že tradicionalno nastaja v ZDA. Foto: Reuters

Navijal je za Donalda Trumpa

Brian Krzanich je bil sicer eden redkih vplivnih mož ameriške tehnološke industrije, ki so od začetka predsedniških volitev v ZDA odkrito podpirali Donalda Trumpa.

Očitali so mu sicer, da pošilja mešane signale - preden je Trump prejel republikansko nominacijo za predsednika, se je držal proč, nato pa Trumpu želel prirediti zabavo. Ko so za to izvedeli mediji, jo je odpovedal.

Krzanich je bil med povabljenimi na srečanje z ameriškimi tehnološkimi direktorji, ki ga je Trump v svojem nebotičniku v New Yorku organiziral pred selitvijo v Belo hišo. (Klik na fotografijo za zgodbo) | Foto: Reuters Krzanich je bil med povabljenimi na srečanje z ameriškimi tehnološkimi direktorji, ki ga je Trump v svojem nebotičniku v New Yorku organiziral pred selitvijo v Belo hišo. (Klik na fotografijo za zgodbo) Foto: Reuters

Pred dnevi je Krzanich podpisal javno pismo predsedniku ZDA, v katerem tehnološki voditelji nasprotujejo njegovi prepovedi imigracije iz muslimanskih držav, a bil edini od direktorjev največjih podjetij, ki podpisa ni podkrepil tudi z besedami.

Komaj dva dni pozneje se je Trumpu nato z veliko ploščo silicija, iz katerega Intel dela mikročipe, pridružil v Beli hiši in oznanil milijardni vložek v novo tovarno.

Ne spreglejte