Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
9. 9. 2015,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nogomet navijači Manchester United mobilni telefon Matic Tomšič

Sreda, 9. 9. 2015, 13.59

8 let

Digitalizacija nogometnega navijaštva

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Večina navijačev največjih nogometnih klubov na svetu ne bo nikdar v živo videla trate stadionov Old Trafford ali Camp Nou. Klubi jim bodo poglobljeno izkušnjo navijanja zato ponudili digitalno.

Angleški nogometni klub Manchester United ima po podatkih več virov največjo bazo navijačev na svetu. Kljub za klub njegovega kalibra slabšim rezultatom v preteklih sezonah United danes podpira skoraj 700 milijonov ljudi. Večina si jih sicer ne bo nikoli ogledala tekme na "svetem" stadionu Old Trafford, saj naj bi bilo kar 85 odstotkov navijačev Manchester Uniteda doma v razvijajočih se državah, skoraj polovica pa je Azijcev, piše BBC.

Digitalizacija je ključna za navijače, ki si tekem ne morejo ogledati v živo Da bi zadržal navijače, ki si tekem ne morejo ogledati v živo, je Manchester United na spletni strani pred kratkim oznanil, da vstopa v strateško partnerstvo z indijskim podjetjem HCL Technologies, ki naročnikom svojih storitev ponuja "digitalno transformacijo". Pri Unitedu namreč želijo, da navijači z vsega sveta pri digitalni interakciji s klubom ne bi bili več omejeni le na sledenje profilom Manchester Uniteda na Facebooku, Twitterju, Instagramu in prek uradne aplikacije, ki ima več kot sto tisoč uporabnikov.

Vizija kluba je, da bo navijačem s pomočjo podjetja HCL ponudil mobilno platformo, na kateri bodo zbrani posnetki tekem in treningov, podrobni podatki o nogometaših, povezovanje prek družbenih omrežij, 360-stopinjski ogled stadiona, kvizi in nagradne igre. Kot primer možne vsebine v podjetju HCL Technologies navajajo statistiko nogometašev s kondicijskih treningov – navijač bo lahko njihovo hitrost teka ali vzdržljivost primerjal s svojo.

Projekt, ki ni brez tehničnih izzivov Podjetje HCL Technologies bo v prihodnjem letu v poslopju Unitedovega stadiona Old Trafford postavilo raziskovalni center United Xperience Lab, v katerem bodo razvijali platformo, ki bo pod digitalno streho poskusila združiti vse navijače Manchester Uniteda na svetu, so zapisali v sporočilu za javnosti.

A tehnični izzivi ob lotevanju takšnega projekta so izredno veliki. Ker večina navijačev največjih nogometnih klubov na svetu prihaja iz držav v razvoju, bo pri mobilni platformi, ki bo digitalno okno v priljubljeno nogometno društvo, moral ustrezati najnižjemu skupnemu imenovalcu. To pomeni prilagajanje slabši strojni opremi in počasnejšim internetnim povezavam. Pri tem pa seveda ne bodo smeli biti prikrajšani uporabniki z zmogljivejšimi mobilnimi napravami.

United ni edini, ki razmišlja digitalno O rešitvah, s katerimi bi obogatili digitalno navijaštvo, razmišljajo tudi drugi nogometni velikani. Unitedov mestni tekmec Manchester City je julija podpisal partnerstvo z nemškim računalniškim velikanom SAP. Podjetje bo za klub šejkov iz Abu Dabija razvilo aplikacijo, s katero bo lahko City z navijači delil poglobljeno statistiko s tekem in treningov ter dodatno izboljšal ter popreprostil interakcijo na družbenih omrežjih.

Tudi londonski Chelsea je oznanil sodelovanje z indijskim podjetjem, ki bo klubu pomagalo utrditi digitalen stik z navijači. Mobilno platformo, ki bi povezala navijaško skupnost, pa naj bi po pisanju talkSPORT že nekaj časa načrtovali tudi pri španskih velikanih Barceloni in madridskem Realu, ki imata na družbenih omrežjih daleč največ sledilcev med vsemi nogometnimi klubi na svetu.

Ne spreglejte