Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2024,
16.58

Osveženo pred

2 uri, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
goljufija prevara bitcoin kriptovalute Do Kwon

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 16.58

2 uri, 4 minute

Črna gora bo ujetega kriptopodjetnika, ki je povzročil katastrofo, izročila Južni Koreji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
Do Kwon | Po norišnici, ki so jo povzročile njegove kriptovalute, je Do Kwon izginil neznano kam. Južnokorejske oblasti so 14. septembra 2022 izdale nalog za aretacijo Do Kwona, slaba dva tedna pozneje pa je mednarodno opozorilo, da gre za iskano osebo, tako imenovani red notice, izdal tudi Interpol. Do Kwon je takrat sicer zatrdil, da se ne skriva pred roko pravice, vendar ga v Singapurju ni bilo več. | Foto Guliverimage

Po norišnici, ki so jo povzročile njegove kriptovalute, je Do Kwon izginil neznano kam. Južnokorejske oblasti so 14. septembra 2022 izdale nalog za aretacijo Do Kwona, slaba dva tedna pozneje pa je mednarodno opozorilo, da gre za iskano osebo, tako imenovani red notice, izdal tudi Interpol. Do Kwon je takrat sicer zatrdil, da se ne skriva pred roko pravice, vendar ga v Singapurju ni bilo več.

Foto: Guliverimage

Črnogorsko prizivno sodišče je danes odobrilo izročitev južnokorejskega kriptopodjetnika Doja Kwona, ki so ga našli v Črni gori po tem, ko so ga po vsem svetu iskali tako južnokorejske kot ameriške oblasti in Interpol. Kwon je osumljen, da je z goljufijami pri poslovanju s kriptovalutami vlagatelje oškodoval za več deset milijard dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odločitev višjega sodišča v Podgorici, ki je dovolilo izročitev na zahtevo Južne Koreje, je pravnomočna," je v izjavi zapisalo prizivno sodišče. Prav tako je potrdilo svojo prejšnjo odločitev o razveljavitvi sodbe, s katero je bila odobrena Kwonova izročitev ZDA.

Črnogorske oblasti so Kwona skupaj z njegovim poslovnim partnerjem pridržale marca lani na letališču v Podgorici, ko sta se s ponarejenima potnima listoma želela vkrcati na let za Dubaj.

Kaj je storil Do Kwon?

Kwon je bil soustanovitelj in izvršni direktor družbe Terraform Labs, ki je stala za kriptokovancema terraUSD in luna. Oba kovanca sta maja 2022 v nekaj dneh izgubila velik del svoje vrednosti, s čimer sta s trga kriptovalut izbrisala več deset milijard evrov vrednosti. Številni vlagatelji so zaradi tega izgubili življenjske prihranke.

Stabilni kovanec terraUSD, sicer malce neobičajen, saj ni imel kritja v fiat ali kriptovaluti, temveč je njegovo sledenje vrednosti dolarja zagotavljal računalniški algoritem, je 9. maja 2022 izgubil stik z ameriškim dolarjem, katerega vrednosti je do takrat sicer sledil v razmerju 1:1. Sledil je skoraj takojšen 90-odstotni padec, poti nazaj ni bilo več. Sesula se je tudi prek algoritma povezana kriptovaluta luna, ki je podobno kot stabilni kovanec postala tako rekoč ničvredna.  | Foto: Posnetek zaslona / Coinmarketcap Stabilni kovanec terraUSD, sicer malce neobičajen, saj ni imel kritja v fiat ali kriptovaluti, temveč je njegovo sledenje vrednosti dolarja zagotavljal računalniški algoritem, je 9. maja 2022 izgubil stik z ameriškim dolarjem, katerega vrednosti je do takrat sicer sledil v razmerju 1:1. Sledil je skoraj takojšen 90-odstotni padec, poti nazaj ni bilo več. Sesula se je tudi prek algoritma povezana kriptovaluta luna, ki je podobno kot stabilni kovanec postala tako rekoč ničvredna. Foto: Posnetek zaslona / Coinmarketcap

Južnokorejske oblasti so nalog za aretacijo Kwona izdale septembra 2022, in sicer zaradi kaznivega dejanja hudodelskega združevanja. V ZDA pa je Kwon obtožen v osmih točkah obtožnice, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji in žično goljufijo oziroma finančno goljufijo, ki vključuje uporabo telekomunikacij ali informacijske tehnologije.

Tako Seul kot Washington sta od Črne gore zahtevala izročitev Kwona.

Ne spreglejte