Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
17.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google Fiber pirati avtorske vsebine Matic Tomšič

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 17.17

8 let

Če na računalnik preneseš avtorsko zaščiteno vsebino, plačaš globo za piratstvo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Googlova storitev Fiber, s katero tehnološki velikan v ZDA ponuja hiter širokopasovni internet, se proti spletnemu piratstvu bori z globami, s katerimi kaznuje prenos avtorsko zaščitenih vsebin.

Naročniki internetne storitve Google Fiber, ki je na voljo v nekaterih delih ZDA, uživajo v hitrostih prenosa do enega gigabita na sekundo, kar je kar stokrat več od ameriškega povprečja. A kot piše spletna stran TorrentFreak, so odjemalci kot strela hitrega interneta ob podpisu naročniške pogodbe sprejeli tudi določilo, ki prenos avtorsko zaščitenih kaznuje z globo. En torrent lahko uporabnika stane več sto dolarjev Google Fiber deluje v nasprotju z nekaterimi drugimi ameriškimi ponudniki interneta, ki so se odločili, da z zahtevki o umikih zaščitene vsebine in celo poravnavah zaradi varovanja zasebnosti ne bodo seznanili uporabnikov storitev. Zahtevke kar pogosto izdajajo nosilci avtorskih pravic za multimedijske vsebine, kot so filmi, igre, glasba, programi.

TorrentFreak navaja, da Google tistega, ki je prenesel piratsko vsebino in zaradi katerega je prejel zahtevek lastnika avtorskih pravic o poravnavi, samodejno obvesti o kršitvi členov naročniške pogodbe in oglobi. Denarna kazen lahko znaša od nekaj deset pa do nekaj sto dolarjev, piše TorrentFreak. Če je ne plača, ga čaka izobčenje iz omrežja Google Fiber. Ali morda še kaj hujšega?

Ali gre za zastraševanje? Nekateri kritiki opisanega sistema sicer javno opozarjajo, da obvestila in zahteve po plačilu globe, ki jih prejemajo naročniki Google Fiber, nimajo pravne podlage. Tisti, ki naj bi plačal kazen, marsikdaj ni pravi krivec, saj dokazovanje piratiziranja poteka na podlagi sledenja naslovu IP, ki ne predstavlja fizične osebe. A mnogi se s plačilom globe kljub temu strinjajo, saj so obvestila o kršitvi avtorskih pravic, ki jih prek Googla posredujejo njihovi lastniki, marsikdaj zastrašujoča in vsebujejo grožnje s sodnimi postopki.

Ne spreglejte