Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
17. 10. 2023,
17.47

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

digisvet Telekom Slovenije internet phishing kibernetska varnost zlonamerni programi

Torek, 17. 10. 2023, 17.47

2 meseca, 2 tedna

Avgusta nagla rast kibernetskih groženj

Brez ustrezne zaščite smo kmalu lahko žrtev kibernetskega napada

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Varen splet Telekom | Varnost vseh naprav, povezanih z internetom, ne glede na način povezovanja z internetom (fiksno ali mobilno) in brez nameščanja dodatne programske opreme

Varnost vseh naprav, povezanih z internetom, ne glede na način povezovanja z internetom (fiksno ali mobilno) in brez nameščanja dodatne programske opreme

Tarče računalniških nepridipravov niso samo podjetja in ustanove, temveč vedno pogosteje tudi posamezniki. Zgolj v mesecu avgustu je storitev Varen splet Telekoma Slovenije preprečila 6,7 milijona groženj, skoraj tri milijone več kot mesec prej in največ od uvedbe storitve.

Tako so, poročajo iz Telekoma Slovenije, obvarovali kar 39,65 odstotka uporabnikov storitve Varen splet, ki bi bili brez te zaščite tarča kibernetskih napadov.

Najpogostejše kibernetske grožnje so …

Podatki kažejo, da so bile najpogostejše prestrežene grožnje škodljiva programska oprema, ki poskuša vdreti in škodovati napravam uporabnikov z zlorabo varnostnih lukenj oziroma ranljivosti programske opreme.

Sledijo CC-napadi (C2 ali Command & Control), ki poskušajo vdreti v napravo in jo nato uporabiti kot del lastnega omrežja naprav, preko katerih se izvajajo različne, praviloma sporne aktivnosti, največkrat napadi DDoS (porazdeljeno onemogočanje storitev).

Med najpogostejše kibernetske grožnje spadajo še napadi spletnega ribarjenja (phishing), s katerim napadalci poskušajo pridobiti nepooblaščen dostop do podatkov žrtve, predvsem tistih, ki bi jim omogočili neposredno finančno korist.

Spletno ribarjenje, phishing
Novice Dramatična rast števila kibernetskih varnostnih incidentov

Do zaščite brez programskih posegov

Prednost storitve Varen splet, ta je na voljo za zasebne ali poslovne uporabnike, je, da ne zahteva nameščanja programja, varuje pa pred spletnimi prevarami, računalniškimi virusi, prenosom škodljivih datotek in programov ter pred poskusi kraje ali zlorabe osebnih podatkov ne glede na način povezovanja z internetom.

Uporabniki sami nastavljajo dodatne zaščite in upravljajo svoj internetni promet, Varen splet pa jih varuje pred več kot 12 milijoni škodljivih spletnih mest, so sporočili iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Ne spreglejte