Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

preiskava

Sreda, 4. 5. 2011, 9.25

8 let

Župan Franc Kangler izpuščen iz pripora (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po poročanju medijev je bil mariborski župan Franc Kangler malo pred 22. uro izpuščen iz pridržanja.

Kot je še dejal Kangler, ki so ga danes skupaj s še osmerico osumljencev zaradi suma korupcije pridržali kriminalisti, je že marsikaj doživel v tej državi, tega pa še ne. "Nimam pojma, o čem govorite. V moji pisarni so zasegli samo računalnik, nobenega drugega dokumenta. Ničesar drugega niso našli, še najmanj pa kakšen denar," je Kangler odvrnil na vprašanje, da policija deveterico pridržanih sumi, da so nezakonito pridobili več kot pet milijonov evrov. Kangler je še vedno v pridržanju Kangler je še dejal, da bo preiskava pokazala, da nihče ne more govoriti niti o petih evrih, kaj šele petih milijonih evrov. "Vse, kar je bilo zaseženo, je regularno. Zasegli so mi tudi plačilne naloge za stanovanje pod Pohorjem, ki ga je plačevala žena, za kar so jim bili posredovani vsi dokazi," je dejal Kangler.

Gre za velik politični konstrukt levice proti meni, saj se ve, da bodo jeseni verjetno volitve, je po koncu preiskave sicer dejal Kangler. Mariborski župan je še dejal, da je bil danes tudi prvič obveščen o telefonskih prisluhih, zanima pa ga, zakaj niso pristojni organi ukrepali že pred dvema letoma, ko so prisluhe dobili. "V kakšni državi pa živimo. Zanimivo je, da preganjajo samo desničarje in tiste, ki so včasih kritični do vlade," je še dejal župan Kangler.

Trije ostajajo v pridržanju Od deveterice začasno pridržanih je prostost odvzeta le še trem, medtem ko so bili ostali po opravljenih hišnih preiskavah in zaslišanjih izpuščeni na prostost, je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bartolo Lampret. V zaključni akciji obsežne kriminalistične preiskave na področju korupcije in gospodarskega kriminala je sodelovalo 116 kriminalistov in policistov iz vse Slovenije. Izvedli so 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah, na še 20 lokacijah pa so zasegli poslovno in uradno dokumentacijo.

Med preiskovanimi naj bi bil tudi Tone Vogrinec Poleg direktorice občinske uprave Milice Simonič Steiner se med pridržanimi omenja še vodjo oddelka za okolje in prostor upravne enote Maribor Vinka Merca, direktorja gradbenega podjetja Konstruktor Marjana Pinterja, direktorja komunalnega podjetja Snaga Ivana Hajnška ter lastnika in direktorja gradbenega podjetja MTB Blaža Mlinariča in Viktorja Lednika. Kot je poročal Kanal A, pa naj bi bil med preiskovanimi tudi smučarski funkcionar Tone Vogrinec.

Okoristili naj bi se za več kot pet milijonov evrov Po besedah vodje mariborskih kriminalistov Janeza Lovreca so pridržali skupno devet ljudi. "Sumi se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb," je dejal Lovrec. "Iz do sedaj zbranih obvestil izhaja, da povzročena premoženjska škoda oziroma korist znaša preko pet milijonov evrov," je dodal.

Preiskava teče v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanja koristi in dajanja daril za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali pravic, oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali pravic.

"Neumnosti in velike laži" Kangler je ob prihodu na sedež mestne občine v družbi kriminalistov dejal, da gre za neumnosti in velike laži. "Mislim, da bo čas pokazal svoje. Gre za neke stare zadeve v zvezi z gondolo, zavetiščem za živali, pravoslavno cerkev in lutkovno gledališče," je dejal Kangler in ob tem le še dodal, da je bil pri tem omenjen tudi nekdanji minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar.

"Zakaj zdaj?" Po besedah Kanglerjevega odvetnika Luke Zajca so policisti iskali dokaze za očitana dejanja izpred treh let, zlasti v zvezi s projekti lutkovnega gledališča, nove Pohorske vzpenjače, zavetišča za male živali in pravoslavne cerkve v Mariboru. "Vse to so projekti, na katere je župan ponosen in se sprašuje, zakaj ravno zdaj po treh letih policijska akcija. Iz odredbe je razvidno, da so izvajali nekakšne prisluhe v letu 2009, potem se je čakalo dve leti, zdaj pa imamo hišno preiskavo, zato je župan upravičeno šokiran nad tem, kar se danes dejansko dogaja," je dejal.

"Hišne preiskave so le vrh ledene gore" Vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je očitek zavrnil in pojasnil, da so hišne preiskave le "vrh ledene gore", saj so pred tem izvedli že številne prikrite preiskovalne ukrepe.

Zoper Kanglerja sta bili sicer v zadnjem času vloženi vsaj dve kazenski ovadbi, enkrat zaradi suma zlorabe položaja in nevestnega dela v službi v primeru menjave zemljišč za gradnjo toplarne, drugič pa zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali zlorabe uradnih pravic pri gradnji Doma pod gorco.

Ne spreglejte