Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 8. 2014,
9.54

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordana Stojiljković zloraba položaja Gorenjska banka

Četrtek, 7. 8. 2014, 9.54

4 leta, 7 mesecev

Zaradi manipulacij z delnicami ovadili nekdanje vodstvo Iskratela in Gorenjske banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gorenjski kriminalisti so zaradi zlorabe položaja ovadili dve pravni in štiri odgovorne osebe v dveh večjih družbah z Gorenjske.

Četverica naj bi, da bi družbam pridobili protipravno pridobljeno korist, manipulirali pri trgovanju z delnicami. Osumljenci, gre za dva vodstvena delavca v tehnološki družbi in še dva vodstvena delavca v eni od bank, so v sredini leta 2009 banki omogočili, da je za nekaj več kot 45 tisoč evrov kupila izstopni delež evropskega tehnološkega velikana v osnovnem kapitalu gorenjske tehnološke družbe, potem pa ga je za 20 milijonov evrov gorenjski družbi še isti dan prodala nazaj.

Z dejanjem je bila družba oškodovana za prav tolikšen znesek, nasprotno pa si je banka v istem znesku pridobila protipravno korist. Banka je po tej prodaji, vendar v drugem poslu, isti dan gorenjski tehnološki družbi za okoli 8,5 milijona evrov prodala še svoj kontrolni delež. Čeprav je bil posel sklenjen leta 2009, je bila kupnina plačana šele v začetku lanskega leta, navajajo v sporočilu za javnost.

Neustanovljenemu holdingu podelili opcijo za nakup deleža Isti vodstveni delavci so svoj položaj zlorabili tudi nekaj dni pozneje, ko so v povezavi z menedžerskim prevzemom tehnološke družbe še neustanovljenemu finančnemu holdingu podelili opcijo za nakup deleža te družbe. Holdinška družba je še isti dan po dogovoru za 2,2 milijona evrov posel tudi izpeljala, čeprav bi zanj morala odšteti več kot osem milijonov evrov.

S tem, ko so osumljenci delovali v imenu, na račun in v korist finančnega holdinga in banke, so kaznivega dejanja osumljene tudi pravne osebe oziroma ti dve družbi. Za zlorabo položaja je zagrožena zaporna kazen do osem let. Za kazniva dejanja pravnih oseb pa se sme predpisati denarno kazen, odvzem premoženja, prenehanje pravne osebe ali pa prepovedati razpolaganje z vrednostnimi papirji, katerih imetnica je pravna oseba, so še zapisali na kranjski policiji.

Ne spreglejte