SiolNET. Novice Črna kronika
5,41

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zajela jih je panika, ko so se po temi vračali z 2.547 metrov visoke gore

5,41

termometer

Prisojnik
Foto: STA

V soboto pozno zvečer so na območju Prisojnika sprožili reševalno akcijo za tremi tujimi planinci. Ti so vrh 2.547 metrov visoke gore dosegli šele ob sončnem zahodu, pri vrnitvi pa jih je zaradi teme, slabe opreme in težke poti zajela panika, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Luči niso imeli in od takrat pričakovano ni šlo ne naprej ne nazaj, so pojasnili policisti. Najprej so jim pomagali kranjskogorski gorski reševalci, ki so jim ponoči na goro prinesli odeje in svoja topla oblačila ter z njimi pri skoraj nič stopinjah do jutra počakali na reševalni helikopter, ki jih je nepoškodovane odpeljal v dolino.

Skupina je sprva štela pet ljudi, vendar sta dva še pravočasno spoznala, da za turo nimata ustreznih izkušenj ter opreme in sta se še pravi čas obrnila nazaj.

"Tukaj je Kekec res pasel Prisankove divje koze, vendar to niso filmi, ljudje pa tudi niso koze in za gore potrebujejo opremo, znanje in izkušnje. Kdor jih nima, naj izbira lažje in nižje terene," še dodajajo kranjski policisti.

Ob tem policisti svetujejo, da sobodajalci in koče na izhodiščih v gore ustrezno svetujejo turistom, na vidna mesta pa izobesijo letak, ki tujim planincem sporoča, na koga naj se obrnejo, če se v gorah znajdejo v težavah.

letak gore Foto: policija

letak gore Foto: policija

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Jes / 17.06.2019. ob 12:03 +5 0

  Kako lahko, neustrezno opremljen, rineš na goro in UPAŠ na najboljše? Samo dva od petih sta očitno imela vsa kolesca v glavi. Žalostno.

  +5 0
 • krizar53 / 17.06.2019. ob 11:02 +4 0

  Ni mi jasno zakaj tem tujim klošarjem v japankah in sandalah ne zaračunavamo reševanja v gorah ali vsaj ne vpeljemo obvezen najem vodiča in plačilo zavarovanja?Tko pa rešujemo vse sorte "Messnerjev" za naše ojrote,da se nam potem lahko smejijo,kao smo butasti,da to delamo brezplačno!!!

  +4 0
 • uporabnik51 / 17.06.2019. ob 12:53 +4 - 1

  Tudi slučajno ne bi šel za gorskega reševalca. Da bi zastonj snemal kretene, ki jim ni čisto nič jasno - popolna izguba časa.

  +4 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin