Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
13.33

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordana Stojiljković Igor Bavčar

Petek, 11. 7. 2014, 13.33

4 leta, 9 mesecev

Vzpon in padec Igorja Bavčarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Igor Bavčar polni medijski prostor več kot 20 let. Od osamosvojitve, ko je vodil glavni štab slovenskih oboroženih sil, nato zasedel poslanski stolček, se podal v gospodarstvo in končal kot obsojenec.

Obsojeni 59-letni Igor Bavčar je začel v miličniški uniformi, za svojo diplomsko nalogo pa je prejel Prešernovo nagrado. Med študijem se je pridružil časopisu Tribuna in leta 1977 postal njen urednik.

Začetek političnega vzpona Leta 1988 je skupaj z Janezom Janšo uredil knjigo Dnevnik in spomini Staneta Kavčiča. Sledila je afera JBTZ, Janša je bil aretiran, tri dni po njegovi aretaciji, konec maja 1988, pa je dal pobudo za ustanovitev Odbora za varstvo človekovih pravic in svoboščin ter postal njegov predsednik. S podporniki četverice je zasedel Roško ulico v Ljubljani, kjer je zahteval izpustitev zaprtih Janše, Ivana Borštnerja, Davida Tasiča in Francija Zavrla.

Bavčar je od leta 1990 do 1992 vodil notranje ministrstvo, v času osamosvajanja pa glavni štab slovenskih oboroženih sil. Na volitvah leta 1992 je bil izvoljen za poslanca, leta 1997 pa je postal minister za evropske zadeve.

Janez Drnovšek ga ne izbere za naslednika Potem ko je nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek za svojega naslednika na čelu vlade in LDS predlagal Antona Ropa, je Bavčar zapustil politiko in se podal v gospodarske vode ter leta 2002 postal predsednik uprave Istrabenza. Nasledil je Janka Kosmino. Bavčar je Istrabenz, katerega osnovna dejavnost je bila trgovanje z naftnimi derivati, preoblikoval v živilsko-energetsko-hotelirski holding.

Leta 2005, ko je vlado vodila Janševa SDS, je skupaj s Pivovarno Laško pridobil večinski delež v Mercatorju. Bavčar je prek Istrabenza združil prehrambni podjetji Droga in Kolinska, ki sta pozneje končali v hrvaških rokah.

Mešetarjenje in prevzemanje Leta 2007 se je Bavčar lotil prevzemanja Istrabenza, ko je kupil podjetje FB Investicije. To je posredno, prek Maksime Holdinga, postalo največji lastnik Istrabenza. Istega leta je prodal polovico deleža Mercatorja, da bi prevzel Petrol, a mu je to spodletelo. Istrabenz je bil finančno izčrpan, Bavčar pa je prek FB Investicij nadzoroval četrtino v Istrabenzu. Leto pozneje je odstopil kot predsednik uprave holdinga, sredi leta pa se je iz njega dokončno umaknil.

Zdaj, ko je bil Bavčar obsojen zaradi spornega lastninjenja Pivovarne Laško in nezakonitega trgovanja z delnicami Istrabenza leta 2007, njegova obramba napoveduje izrabo vseh pravnih sredstev. Tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, o kateri bo odločalo vrhovno sodišče. A to ne zadrži izvajanja zaporne kazni, zato lahko tudi Bavčarja kmalu pričakujejo v zaporu na Dobu. Tam svojo kazen že prestaja nekoč prvi mož Merkurja Bine Kordež.

Ne spreglejte