Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 4. 2014,
21.26

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Patria Jure Cekuta Peter Zupan Janez Janša Janez Janša Ivan Črnkovič

Sobota, 12. 4. 2014, 21.26

7 let, 11 mesecev

Vsi sodni postopki, ki so sledili državnemu poslu s Patrio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes naj bi se končalo še zadnje sojenje v aferi Patria 2, saj pričakujemo končne govore in sodbo. Presojo sodišča bosta slišala obdolžena Jure Cekuta in Peter Zupan.

Govorimo o končanih sojenjih na prvi stopnji, medtem ko bo 19. aprila minilo mesec dni, v katerem naj bi višje sodišče podalo končno presojo o tem, ali so pritožbe obdolženih v zadevi Patria – gre za prvaka SDS Janeza Janšo, brigadirja Antona Krkoviča in podjetnika Ivana Črnkoviča ‒ utemeljene ali ne.

Posel s finsko Patrio za nakup osemkolesnikov je tako v Sloveniji kot v tujini, na Finskem in v Avstriji, sprožil val kazenskih ovadb in postopkov na sodiščih.

Poglejmo, kdo je v Sloveniji sedel na zatožno klop zaradi orožarskega posla s finsko Patrio.

Erjavec in Gutman oproščena Najprej sta se na okrajnem sodišču zaradi domnevnega kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in zlorabe uradnega položaja znašla takratni obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman.

Okrajni sodnik je aprila 2011 presodil, da obdolžena nista kriva očitanih kaznivih dejanj, sodbi pa je leto in mesec pozneje pritrdilo višje sodišče.

Višje sodišče kmalu o svoji presoji Potem so na zatožno klop zaradi domnevnih dajanj in prejemanj podkupnin oziroma obljube podkupnin okrajnega sodišča sedli prvak SDS , brigadir Anton Krkovič, podjetnik in direktor Rotisa Ivan Črnkovič in pokojni Jože Zagožen, postopek proti zadnjemu so ustavili.

Okrajna sodnica Barbara Klajnšek je junija lani na dve leti zaporne kazni obsodila Janeza Janšo, Črnkoviča in Krkoviča pa na dva meseca manj. Vsi trije obsojeni na prvi stopnji so se na sodbo pritožili.

Devetnajstega marca je bila v isti zadevi pritožbena seja pred višjim sodiščem, odločitev pa lahko pričakujemo kmalu. Pisna odločba namreč običajno izide v mesecu dni od pritožbene seje.

A ker gre za zelo obsežen postopek, ki zajema več kot 22 tisoč listin, se lahko odločitev višjih sodnikov zavleče tudi do konca aprila.

Potrditev ali sprememba sodbe? Višje sodišče ima na voljo tri možnosti: ‒ Pritožbo lahko zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo prvostopenjskega sodišča; ‒ zadevo lahko razveljavi in jo vrne v ponovno sojenje; ‒ višje sodišče lahko pritožbi tudi ugodi in spremeni sodbo okrajnega sodišča. Avgusta prihodnje leto bo sicer minilo deset let od domnevne storitve kaznivega dejanja, zato bo zadeva zastarala.

Cekuti in Zupanu grozi do osem let zapora V ponedeljek bodo pred okrožno sodnico Dejano Fekonja končne besede podali zagovorniki obdolženih v zadevi Patria 2.

Slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan se v tem postopku branita pred očitki, da sta si s prodajo podatkov Patrii pridobila med 400 tisoč in 500 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, česar je obtožen Zupan, oziroma napeljevanje k temu dejanju, kar tožilstvo očita Cekuti, jima grozi do osem let zapora.

Janša se bo pritožil na sodbo v pravdi zoper finskega novinarja Osmega aprila je sodnik Matej Papler v ponovljenem sojenju ‒ v prvem je Janši delno pritrdil ‒ zavrnil tožbeni zahtevek Janeza Janše zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda in finsko televizijo ter zoper nekdanjega prvega moža policije Bojana Potočnika, od katerih je zaradi izjav v dokumentarnem filmu Resnica o Patrii zahteval preklic izjav in milijon in pol evrov odškodnine.

Sodnik je Janši naložil tudi plačilo pravdnih stroškov v višini okoli 28 tisoč evrov.

Janšev zagovornik Franci Matoz je napovedal pritožbo na omenjeno odločitev.

Ne spreglejte