Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
15.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Split umor

Četrtek, 25. 7. 2013, 15.13

7 let, 12 mesecev

Video: Splitčanu 15 let zapora za umor mehiške turistke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Splitsko sodišče je nepravnomočno obsodilo 29-letnega Edija Mišića na 15 let zapora zaradi umora 31-letne mehiške državljanke Selene Macedo v splitskem parku Marjan konec avgusta lani.

Tožilstvo je zahtevalo najvišjo možno kazen na Hrvaškem, 40 let zapora, a je sodnik ocenil, da ne gre za okruten umor.

Na sodišču so pojasnili, da ni bilo dokazov za fizično ali psihično trpljenje ženske v času smrti, kar je bila olajševalna okoliščina pri sodbi. Kot so ugotovili sodni izvedenci, naj bi bila Macedova v nezavesti, preden jo je Mišić umoril. Zato so ga obsodili na najvišjo možno kazen za neokruten umor.

Tožilci naj bi napačno zastavili, da je šlo za "zahrbten umor" Po mnenju sodnika so tožilci napačno zastavili, da je šlo za "zahrbten umor", kar bi bilo možno le v primeru, če bi se morilec in žrtev poznala pred kaznivim dejanjem.

V obrazložitvi so navedli, da je Mišić na Marjanu napadel Macedovo, jo zvezal, prevezal usta, delno slekel in ji nato s kuhinjskim nožem prerezal vrat, tako da ji je skoraj odrezal glavo. Dekle naj bi izkrvavelo. Truplo je nato prekril z listjem, vejami in zemljo.

Hrvaški mediji so ugibali, da je bila Macedova tudi posiljena, a Mišića niso bremenili niti posilstva niti poskusa posilstva.

Sorodniki Macedove ob obsodbi jokali Na obravnavi so bili tudi sorodniki Macedove, ki so ob obsodbi jokali, poročajo hrvaški mediji. Kot dodajajo, solz niso mogli skriti niti člani Mišićeve družine, medtem ko naj Mišić ne bi kazal čustev.

Umor je šokiral hrvaško javnost. Mišića so prijeli v Splitu dober mesec dni po krvavem dejanju, vendar pa ne med preiskavo niti med sojenjem ni povedal, zakaj je umoril turistko.

Obtožnica, ki so jo vložili v začetku februarja, je temeljila na DNK in prstnih odtisih, ki so jih našli na kraju zločina. V bližini so našli tudi krvav nahrbtnik, v katerem so bile nekatere stvari Macedove, in nož, s katerim ji je Mišić prerezal vrat.

Mišić naj bi imel duševne motnje Žrtev je bila sama na sprehodu v parku Marjan, napada pa se je zgodil sredi belega dne. Njen brat je izginotje prijavil še isti večer, policija pa je čez dva dni na Marjanu našla njeno truplo.

Med preiskavo je Mišić opravil tudi psihiatrične preglede. Njegova obramba je zahtevala oprostitev ali vsaj milejšo kazen, saj trdijo, da ima duševne motnje.

Policija je po prijetju Mišića v začetku oktobra lani sporočila, da je bil brezposeln, da je končal srednjo šolo ter da je bil pred tem kaznovan zaradi dveh premoženjskih deliktov, nikoli pa zaradi težjih kaznivih dejanj.

Ne spreglejte