SiolNET. Novice Črna kronika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Več kolesarjev na cesti pomeni tudi večjo nevarnost za nesreče

3

termometer

Lepo vreme poleg voznikov motornih koles na plano privabi tudi kolesarje, ki so poleg pešcev najbolj ranljiva skupina udeležencev v prometu.

Javna agencija za varnost prometa zato organizira medresorsko akcijo za večjo varnost kolesarjev, ki bo do konca maja potekala na vseh tistih območjih, kjer je problematika varnosti kolesarjev največja.

V akcijo so vključeni tudi policisti, ki v tem mesecu ostreje nadzirajo, ali kolesarji upoštevajo cestnoprometne predpise, pozorni pa so tudi na druge udeležence v prometu, ki ogrožajo kolesarje.

Tudi kolesarji delajo napake Slovenci radi sedemo na kolo, saj gre za preprost in ekološki način gibanja, s katerim skrbimo tudi za ohranjanje svojih telesnih sposobnosti. V toplejših mesecih pa je to sploh ena najprijetnejši športnih aktivnostih na svežem zraku.

A z lepšim vremenom in večjim številom kolesarjev se poveča tudi njihova ogroženost. Kolesarji se redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, so pa pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, opozarjajo na policiji. Vseeno ne smemo zanemariti prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev ali zaradi kršitev predpisov ali napak, ki jih kolesarji storijo tudi sami.

Tako s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav lahko na prehodih za pešce cesto s kolesom prečkate samo tako, da kolo potiskate ob sebi. Kolesarji na prehodu za pešce namreč nimajo prednosti oziroma se po prehodu sploh ne smejo voziti.

Kolesarji tudi ne smejo voziti po pločnikih, ponoči ne smejo voziti brez luči, uporabljati morajo kolesarske steze, težavo pa predstavlja tudi to, da se velikokrat nepravilno razvrščajo ali zavijajo pri spreminjanju smeri vožnje in da vozijo "brez rok".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin