Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2014,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

denarna kazen Patria Ivan Črnkovič

Petek, 25. 7. 2014, 12.35

8 let

V ponedeljek zadnji dan za plačilo denarnih kazni v zadevi Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rok za plačilo 37 tisoč evrov, ki bi jih morali plačati obsojeni v tako imenovani zadevi Patria, se izteče v ponedeljek. Kazni do zdaj ni plačal nihče od treh pravnomočno obsojenih.

Prvak SDS Janez Janša in brigadir Tone Krkovič, ki na odprtem oddelku zapora Dob prestajata dve leti oziroma 22 mesecev zaporne kazni, še nista poravnala po 37 tisoč evrov, kot jim je sodišče naložilo ob pravnomočni sodbi, so za Delo pritrdili na ljubljanskem okrajem sodišču.

Kot je znano, bi sicer kazen moral nastopiti tudi prokurist Rotisa Ivan Črnković, a je sodišče ugodilo njegovi prošnji za odlog prestajanja zaporne kazni. Tako naj bi za zidove največjega zapora v Slovenji odšel 4. oktobra. Črnkovič je edini prosil tudi za alternativno prestajanje zaporne kazni in ker okrajno sodišče predlogu ni ugodilo, se je pritožil na višje sodišče. Tam o pritožbi še niso odločali.

Sodišče je torej ob izreku zaporne kazni vsem trem prisodilo tudi denarne kazni. Tako mora vsak od njih plačati po 37 tisoč evrov, in sicer v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe. Ta rok se izteče v ponedeljek, 28. julija.

Črnkovič zaprosil za obročno odplačevanje Črnkovič je tudi v tem primeru edini, ki je sodišču predlagal obročno plačilo denarne kazni. Kot je povedal za Delo, je sodišče o predlogu že odločilo, a ker sodišče še ni prejelo povratnice, vsebine odločitve niso mogli posredovati. Če obsojeni ne bodo prostovoljno plačali denarne kazni, bo sledila prisilna izterjava, pravijo na sodišču.

Za dobrih 25 tisoč evrov sodnih stroškov Poleg denarne kazni morajo obsojenci plačati tudi stroške kazenskega postopka. Skupni stroški kazenskega postopka, ki predstavljajo stroške za tolmače in priče, znašajo 25.736,98 evra, vsak od obsojencev bo moral plačati petino stroškov. Kot je znano, sta bila namreč v zadevi Patria na zatožni klopi tudi zdaj že pokojni Jože Zagožen, zoper katerega so kazenski postopek ustavili, in z mednarodno tiralico iskani kanadski poslovnež slovenskega porekla Walter Wolf, ki ga je sodišče iz postopka začasno izločilo. Janša in Krkovič sta se pritožila zoper odmerjeno vsoto sodnih stroškov Tem stroškom je treba prišteti še stroške za vročanje sodnih pisanj obsojencem, ki pa so različni za vsakega od obsojencev, so za Delo povedali na sodišču. Za predsednika SDS znašajo 583 evrov, za Krkoviča 455 evrov, za Črnkoviča pa 121 evrov. Ob tem na sodišču dodajajo, da so v postopku nastali tudi stroški za delo sodišča, ki so vsakemu od obsojenih odmerjeni kot sodna taksa. Za prvo stopnjo ti stroški skupaj znašajo 595 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892 evrov.

A so stroški kazenskega postopka, kot še poudarjajo na sodišču, pravnomočno odmerjeni le pri Črnkoviču in so znašali 5.268,96 evra, rok za njihovo plačilo pa še ni potekel. Obsojena Janša in Krkovič sta zoper svoji odmeri stroškov vložila pritožbi, zato stroški pri njima še niso dokončno odmerjeni, so še pojasnili na sodišču.

Ne spreglejte