SiolNET. Novice Črna kronika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V napadu talibanov v Afganstanu najmanj 50 mrtvih

3

termometer

 | Foto:
V afganistanskem mestu Farah so talibani napadli sodišče. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih več kot 50 ljudi, več kot sto je bilo ranjenih. Gre za najhujši napad talibanov v Afganistanu letos.

Napad je v delu mesta Farah, kjer se nahaja več vladnih poslopij, izvedlo devet moških, preoblečenih v uniforme afganistanske vojske. Po dosedanjih podatkih je bilo skupno ubitih najmanj 51 ljudi, večinoma civilistov, pa tudi nekaj vojakov in napadalcev.

Talibani že prevzeli odgovornost Ni povsem jasno, ali je bila tarča napada dejansko sodišče ali katero od drugih bližnjih vladnih poslopij. Okoli 200 metrov stran od prizorišča napada se na primer nahaja guvernerjev urad. Na sodišču potekal proces proti več ujetim talibanskim borcem, kar bi utegnilo biti povod za napad.

Odgovornost za napad so že prevzeli talibani, ki so navedli, da je šlo za napad s strelnim orožjem in granatami. Območje je bilo zaprto, dokler varnostne sile niso obvladale vseh napadalcev.

Slovenski vojaki niso bili ogroženi V Afganistanu je trenutno 78 pripadnikov Slovenske vojske, ki jih bo ta mesec zamenjal 19. slovenski kontingent s 56 pripadniki. Težišče njihovega delovanja je ravno v zahodni pokrajini Farah, kjer slovenski kontingent svetuje afganistanski vojski.

V Slovenski vojski so sporočili, da pripadniki slovenskega kontingenta med napadom niso bili v bližini dogodka in pri tem tudi niso bili neposredno ogroženi. Po besedah poveljnika 18. slovenskega kontingenta v silah Isaf polkovnika Roberta Šipca kontingent nadaljuje svoje delo, pri tem pa spoštuje vse varnostne predpise, so zapisali na spletni strani.

Po navedbah Slovenske vojske je bil tarča napada poslopje lokalnega guvernerja v pokrajini Farah, ki se nahaja približno tri kilometre od baze, kjer so nameščeni pripadniki 18. slovenskega kontingenta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin