SiolNET. Novice Črna kronika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ustavno sodišče naj bi zavrnilo Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča

2

termometer

 | Foto:
Ustavno sodišče je po zanesljivih, a neuradnih informacijah POP TV zavrnilo predlog obsojenih v zadevi Patria Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča za začasno zadržanje izvršitve sodbe.

Odločitev, ki še ni dokončna, naj bi po informacijah POP TV sprejelo osem ustavnih sodnikov, ustavni sodnik Jan Zobec pa se je iz odločanja izločil. Po neuradnih informacijah POP TV se je Zobec na lastno zahtevo izločil v vseh treh primerih, tudi pri primeru predsednika SDS Janeza Janše, ki je bil prav tako obsojen v zadevi Patria. POP TV navaja, da je neuradno to storil, da bi se izognil morebitnim očitkom o pristranskosti, saj je njegovo stališče že dlje časa jasno. Sodbo Patria namreč obsoja in jo vidi kot neutemeljeno, je poročala televizija.

Ustavni sodniki so ustavni pritožbi brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča zoper sodbo v zadevi Patria obravnavali že na seji 22. januarja, vendar odločitve takrat še niso sprejeli. Odločanje so nadaljevali v četrtek, ko so na dnevni red naknadno uvrstili tudi ustavno pritožbo Janše v zadevi Patria. Tako Krkovič kot Črnkovič poleg razveljavitve sodbe predlagata tudi, da ustavno sodišče do končne odločitve zadrži njeno izvršitev.

Oba sta bila obsojena na 22 mesecev zaporne kazni Krkovič, ki je bil v zadevi Patria obsojen na 22 mesecev zaporne kazni, je zapor začel prestajati 4. julija lani, po treh dneh pa so ga prerazporedili na odprti oddelek Puščava. Črnkovič, prav tako obsojen na 22 mesecev zapora, pa je zaporno kazen na Dobu začel prestajati 22. oktobra lani, potem ko mu je sodišče zavrnilo predlog za odlog prestajanja kazni.

Ustavno sodišče je Janši decembra ugodilo Poleg Krkoviča in Črnkoviča je bil v zadevi Patria spoznan za krivega tudi predsednik SDS Janša, ki ga je ljubljansko okrajno sodišče obsodilo na dve leti zapora. Janša je zapor začel prestajati junija lani, a je ustavno sodišče decembra lani ugodilo njegovemu predlogu za začasno zadržane izvršitve sodbe in ga najmanj do končne odločitve o njegovi ustavni pritožbi izpustilo na prostost.

Končna odločitev že prihodnji teden? Po poročanju POP TV iz virov blizu ustavnega sodišča prihaja vse več namigov, da nameravajo ustavni sodniki že zelo v kratkem, lahko tudi prihodnji teden, dokončno odločiti glede zadeve Patria.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin