Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 6. 2018,
19.58

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

umor neprištevnost Štanjel tožilstvo

Četrtek, 7. 6. 2018, 19.58

5 let, 10 mesecev

Osumljenec dvojnega umora na Krasu je neprišteven #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Šestintridesetletnik, ki je marca lani v Štanjelu umoril babico in brata, ju obglavil in njuni glavi zažgal v peči, je po ugotovitvah izvedenske komisije neprišteven. Na glavni obravnavi, ki je napovedana prihodnji teden, tožilstvo Kraševca ne bo preganjalo z obtožnico, ampak bo predlagalo obvezno psihiatrično zdravljenje.

Glavna obravnava v sojenju 36-letniku, ki je na okruten način umoril svojega brata in babico, bo 14. junija. "Glede na zadnje prejeto izvedensko mnenje smo prvotno vloženo obtožbo spremenili v predlog za izrek varnostnega ukrepa," je pojasnila vodja koprskega tožilstva Barbara Milič Rožman.

Zagovornik 36-letnika Gorazd Gabrič je namreč predlagal postavitev tričlanske komisije za izvedenska mnenja. Ta bi se po njegovem morala opredeliti že glede temeljnega vprašanja, ali se je obdolženi sploh sposoben izreči o krivdi.

Za postavitev komisije se je sodnica odločila po januarskem naroku. Po poročanju Dela in Slovenskih novic je komisija po izvedenskih mnenjih ljubljanske medicinske fakultete zdaj očitno ugotovila, da je bil 36-letnik v času umora neprišteven.

Na prostost bo odkorakal po največ sedmih letih zdravljenja

Če mu bodo na sodišču izrekli varnostni ukrep, bodo tega smeli na mariborski enoti za forenzično psihiatrijo izvajati največ pet let. Obdobje hospitalizacije v socialno-varstvenem zavodu 36-letniku sicer lahko podaljšajo, vendar le na podlagi zakona o duševnem zdravju, če bodo za to obstajali zdravstveni razlogi. Po poročanju Planet TV bo na prostost odkorakal po največ sedmih letih.

Dvojni umor se je v vasi Lukovec pri Štanjelu zgodil 20. marca lani, ko je tedaj 35-letni storilec z uporabo hladnega orožja oziroma orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

Ne spreglejte