Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kazen Igor Jurij Pogačar

Petek, 13. 6. 2014, 15.02

8 let

Tožilka za Laha zaradi spornega najema stavbe NPU predlagala 11 mesecev zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na okrajnem sodišču se je odvilo sklepno dejanje na sojenju Damijanu Lahu zaradi spornega najema stavbe na Dimičevi za potrebe NPU. Tožilka predlagala 11 mesecev zapora.

Poleg zaporne kazni je tožilka v svojem končnem govoru predlagala tudi petletno prepoved opravljanja tovrstnega poklica in plačilo stroškov postopka. Obramba se je sicer ves postopek na vse pretege trudila dokazati, da je bila stavba na Dimičevi najbolj optimalna izbira, zato je Lahov zagovornik Mitja Pavčič predlagal oprostilno sodbo.

Posel brez razpisa Lahu tožilstvo očita predvsem to, da je bil posel najema stavbe NPU na Dimičevi izpeljan brez razpisa oziroma izbiranja drugih ponudnikov, očita pa mu tudi pridobitev nepremoženjske koristi, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Računsko sodišče je avgusta 2011 zaradi najema izdalo negativno mnenje, protikorupcijska komisija pa je le dan pozneje v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na notranjem ministrstvu pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Takratna notranja ministrica Katarina Kresal je še isti dan odstopila.

Lah naj bi Pogačarju omogočil finančno korist Za tožilstvo je sporno tudi, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu v postopku pridobivanja poslovnih prostorov za NPU nezakonito favoriziral zdaj že propadli Ram Invest.

Lah naj bi se z direktorjem Ram Investa Igorjem Jurijem Pogačarjem o oddaji prostorov in ceni za kvadratni meter dogovoril že prej. Članom skupine na notranjem ministrstvu, ki so se ukvarjali z najemom stavbe za potrebe NPU, pa naj bi bil dajal navodila, da je bil postopek izbire ponudnika izpeljan tako, da so izbrali Ram Invest, trdi tožilstvo. Tako je Pogačarjevemu podjetju omogočil korist, deloval pa je v nasprotju z uredbo o stvarnem premoženju države, še trdi tožilstvo.

Odločitev sodišča bo znana v ponedeljek.

Ne spreglejte