Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2013,
15.31

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

PU Nova Gorica motoristi

Ponedeljek, 22. 4. 2013, 15.31

1 leto, 4 mesece

Tolminski policisti za večjo varnost voznikov motornih koles (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Tolminu se je v soboto popoldne na motoristični delavnici zbralo 58 motoristov. Poudarek je bil na večji varnosti.

Na delavnici, ki so jo organizirali policisti Policijske postaje Tolmin, so motoristi na posebnem poligonu tako kot prejšnja leta pridobivali in obnavljali svoje izkušnje z obvladovanjem motornih koles v različnih razmerah. Udeleženci motodelavnice so se med drugim preizkusili v različnih vajah (vožnja osmice, vožnja slaloma med stožci, zaviranje, pravočasno umikanje oviram in drugo), hkrati pa so preverjali tudi stanje svojih motorjev in ustreznost motoristične opreme ter zaščitnih sredstev, poroča PU Nova Gorica.

Poleg tolminskih policistov so sodelovali tudi reševalci iz Zdravstvenega doma Tolmin, ki so praktično in teoretično pokazali postopke nudenja prve pomoči poškodovanim voznikom motornih koles na samem kraju prometne nesreče. Poleg tega so opozorili na pomen telesne pripravljenosti in nevarnosti za motoriste zaradi dehidracije ter vožnje pod vplivom alkohola. Vožnja pod vplivom alkohola je med drugim razlog za slabšo sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasnejše odzive, motnje ravnotežja, zožanje vidnega polja, v toplejših dnevih pa povzroča tudi dehidracijo.

Vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Tolmin Jure Kenda je glede delavnice poudaril, da vozniki motornih koles takšno obliko usposabljanja, ki v obliki motodelavnic v Tolminu poteka že vrsto let zaporedoma, ocenjujejo pozitivno in koristno za vse voznike motornih koles ob začetku vsakoletne motoristične sezone. Po mnenju udeležencev in drugih obiskovalcev lahko tovrstna srečanja s preventivno vsebino ter izmenjavo praktičnih in teoretičnih izkušenj precej prispevajo k dvigu ozaveščenosti in večji prometni kulturi oz. varnosti motoristov. Iz leta v leto se število udeležencev na teh motodelavnicah povečuje, k dvigu ozaveščenosti in večji varnosti motoristov pa bi v prihodnjih letih zagotovo pripomogla tudi udeležba večjega števila mlajših voznikov motornih koles na podobnih preventivnih delavnicah pred motoristično sezono, še poroča PU Nova Gorica.

Ne spreglejte