Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sojenje Franc Kangler

Četrtek, 10. 12. 2015, 12.42

8 let

Sojenje Kanglerju se bo še tretjič začelo znova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tožilstvo je v zadevi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita spremenilo obtožnico zoper nekdanjega župana Maribora Franca Kanglerja, sodnica pa se je izločila iz postopka.

Čeprav je kazalo, da bo po odločitvi mariborskega okrajnega sodišča, da iz spisa izloči vse prisluhe, ponovljeno sojenje Kanglerju končano še letos, se je spet zapletlo. Okrajna sodnica Sonja Krajnc, ki je primer prevzela po izločitvi Boštjana Polegeka, je prejšnji teden le odločila o usodi prisluhov. Upoštevala je mnenje vrhovnega sodišča in se odločila, da ne bo dovolila vnovičnega predvajanja prisluhov.

Sodnica je nameravala danes še enkrat izpeljati zaslišanje direktorice medobčinskega stanovanjskega sklada Tanje Vindiš Furman in še treh drugih prič, ki pa so prišle zaman, saj je že na začetku obravnave postalo jasno, da tudi za 21. december napovedane razsodbe v tem primeru ne bo.

Sodnica je morala predlagati izločitev Ker je namreč sodišče iz dokaznega postopka izločilo enega najpomembnejših dokazov tožilstva, se je tožilka Saša Lutarič odločila spremeniti obtožnico in očitano kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje prekvalificirala v kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Za omenjeno nižje kvalificirano dejanje pa prisluhov ni dovoljeno uporabiti, zato mora "okužena" sodnica po uradni dolžnosti predsednici okrajnega sodišča predlagati svojo izločitev. Prav tako bo moralo sodišče pred vnovičnim začetkom sojenja pred novim, že tretjim sodnikom, iz sodnega spisa umakniti vse prisluhe, kot je zahteval Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak, pa tudi vse ostale listine, ki se kakorkoli nanašajo na prikrite preiskovalne ukrepe ali pa so pridobljene na njihovi podlagi.

Bo primer zastaral? Do novega zapleta je prišlo dobrega pol leta pred zastaranjem primera, kar bi lahko pomenilo, da po dveh letih gonje proti Kanglerju, slednji sploh ne bo dočakal razpleta, je razočarana obramba.

Ne spreglejte