Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
16.18

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

umor zlatar

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 16.18

4 leta, 5 mesecev

Sodnik ga je obsodil za umor iz maščevanja, ne pa iz koristoljubja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovno sodijo Sandiju Prešernu, ki so ga sicer za umor zlatarja Antona Paplerja obsodili na 17 let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Sandija Prešerna, ki trdi, da je zlatarja Antona Paplerja ustrelil v samoobrambi, ko je ta 28. septembra 2011 med ropom izvlekel pištolo, so na okrožnem sodišču spoznali za krivega umora iz maščevalnosti, višje sodišče pa je sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje, ker naj bi dejanje storil iz koristoljubja.

V rop in umor zlatarja je bilo sicer vpletenih šest oseb, višje sodišče pa je kazen znižalo Simonu Tkalčecu, in sicer z devet na šest let, potrdilo jo je za Alijana Brajdiča, in sicer devet let zapora, a ker je imel še druge dolgove, so mu izrekli enotno kazen 12 let zapora, medtem ko so se Ivan Kanduč, Armin Hasanagič in Matjaž Režek s tožilstvom pogodili o priznanju krivde. Režek se je dogovoril za štiri leta in pet mesecev zapora, Kanduč za tri leta in deset mesecev, Hasanagić pa za tri leta in dva meseca.

Danes je sodišče zaslišalo številne priče. Štiriindvajsetletni Prešeren je še enkrat zatrdil, da v delovni prostor, ki je bil od prodajalne zlatarne na Celovški cesti ločen z nihajnimi vrati, sploh ni vstopil, medtem ko to trdi tožilstvo. "Medtem ko je Simon pobral zlato, sem skozi nihajna vrata videl moškega, ki je imel v roki pištolo. V tem prostoru jaz nisem bil," je vztrajal Prešeren, proti zlatarju je ustrelil dvakrat.

Tkalčec: Fant tega ne bo zdržal Enako je danes povedal Tkalčec, ki je tokrat nastopil kot priča. "Trajalo je nekaj sekund, ves čas je bil zraven mene. Tudi v avtu se nisva nič pogovarjala, Sandi je bil v šoku, tresel se je, ni vedel, ali ga je ubil. Fizičnega stika z zlatarjem ni bilo," je vztrajal Tkalčec, medtem ko je tožilka Manja Prezelj prepričana o nasprotnem, saj naj bi imel pokojni na glavi tudi druge rane, ne samo strelnih.

"Meni so dali rokavice, ti boš to naredil in ne bo nobenih težav. Fant (Prešeren, o. p.) rokavic sploh ni imel, pištolo so mu v roke potisnili zadnji trenutek," je navajala priča, ki je povedala še, da je imel Prešeren, ko sta bila v priporu v Kopru, hude nočne more, enako pa je zdaj na Dobu, kjer mu drugi obsojenci pravijo, da zaradi njega ne morejo spati: "Fant tega ne bo zdržal, doživlja hude posledice."

Precej kratka sta bila Kanduč in Hasanagič. Kanduč je dejal, da je po ropu, ko ju je pobral z avtom in ko je slišal, da se je zgodilo streljanje, pri čemer je bil Prešeren ves "bel in penast", ustavil in ju napodil iz avta. "V avtu se nismo nič pogovarjali, ker je bila panika," je pojasnil Hasanagič.

Priča: Bil je pri zavesti, a hudo poškodovan "Takrat sem delal v bližnji piceriji, imel sem dostavo, ko me je neka gospa opozorila na rop. Stopil sem v zlatarno in videl zlatarja, ki se je poskušal pobrati. Bil je pri zavesti, a hudo poškodovan. Ni bil čisto pri sebi, spraševal me je, kdo sem in ves čas ponavljal, da naj ga spravim k zdravniku," je povedala priča Samo Tramšek. Rane v oko ni prepoznal kot strelne, ker tega prej nikoli ni videl, "bil je krvav po telesu, na vrhu je imel poškodovano glavo. Ker ni imel moči, da bi se dvignil, sem ga polegel ob pultu, takrat so že prišli policisti".

Ropala sta odvisnika Naj spomnimo. Rop zlatarne je predlagal Režek. Lokal so nekaj časa opazovali, Brajdič pa je za rop predlagal odvisnika Prešerna Tkalčeca, ki je zanj že kradel, Hasanagič pa naj bi stražil. Priskrbel jima je pištolo in ju dan prej iz Novega mesta pripeljal v Ljubljano, do zlatarne pa ju je pripeljal Kanduč. Dogajanje v lokalu je trajalo tri, štiri minute. Papler je zagrabil pištolo in ustrelil proti Prešernu, a je zgrešil.

Ko je hotel ustreliti še enkrat, se je pištola zaskočila, takrat pa naj bi se mu približal Prešeren in ga začel močno pretepati. Ko je padel po tleh, naj bi ga Prešeren ustrelil v glavo in nato še v bok. Tkalčec je medtem pridno nabiral zlatnino, katere vrednost je bila okoli 100 tisoč evrov. Približno polovico naj bi med begom izgubil, za drugo polovico pa ne vedo, kje je.

Ne spreglejte