Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2014,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Senica Bojan Požar

Petek, 21. 3. 2014, 16.03

8 let

Sodba: Dva članka sta bila žaljiva, dva pa ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi dveh spornih člankov o odvetniku Miru Senici je sodnik Zvjezdan Radonjič novinarja Bojana Požarja obsodil na denarno kazen, dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve pa ga je oprostil.

Danes se je deloma z obsodilno, deloma z oprostilno sodbo končalo sojenje Bojanu Požarju, ki mu je odvetnik Miro Senica očital pet kaznivih dejanj žaljive obdolžitve v štirih člankih, ki jih je objavil na svoji spletni strani v letu 2012.

Sodišče je v dveh člankih prepoznalo znake kaznivega dejanja, in sicer v članku, kjer je objavil fotografijo s poroke odvetnika Dušana Korošca, na kateri sta bila nekdanja predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal in partner Miro Senica v družbi z Igorjem Pogačarjem, ki je bil izbran kot najemodajalec stavbe na Dimičevi, kamor je bil preseljen sedež NPU. Sodnik je v svoji obrazložitvi sodbe poudaril, da Senica za razliko od nekaterih drugih odvetnikov ne nastopa ali pa zelo malo nastopa v medijih, zato tudi ni javna osebnost.

Sodnik: Senica ni javna osebnost "Glede na anglosaški sistem tožnik po funkciji ni javna osebnost, da pa je njegov zakonski partner v politiki, lahko pomeni nič ali pa vse," je pojasnil sodnik in zadevo orisal s primerom Carle Bruni, ki se je ob nekdanjem francoskem predsedniku zavestno pojavljala v javnosti, za razliko od žene ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je javnosti skoraj neznana.

Drugi članek, pri katerem po mnenju sodišča Požar ni dokazal dokaza resničnosti, je članek o tem, da naj bi Kresalova in Senica najprej zlorabila, nato pa finančno oziroma poslovno pohabila stranko LDS. "Današnja priča, vabljena na predlog obrambe, je pojasnila, da Senice ne more neposredno povezati s poslovanjem LDS," je povedal sodnik. Naj pojasnimo, da je danes pričal Peter Jamnikar, ki je bil v stranki LDS od ustanovitve leta 1994, od leta 2001 do 2003 je bil generalni sekretar stranke, nato pa do leta 2011, ko je izstopil iz stranke, izvršni direktor stranke.

Za vsak članek po šest tisoč evrov Za vsak članek, v katerem je sodišče prepoznalo žaljiv namen, saj "besede, kot so politična klika, ki služi na račun države, naduti člani, niso nevtralne, temveč so slogovno obarvane", mu je sodišče prisodilo po šest tisoč evrov denarne kazni, ki jih bo Požar v primeru pravnomočnosti sodbe moral nakazati v državni proračun.

Ker je bil Požar pred istim sodnikom zaradi žaljive obdolžitve Ivane Šundov obsojen na pogojno denarno kazen v višini pet tisoč evrov, mu je sodišče pogojno obsodbo preklicalo in ga obsodilo na enotno denarno kazen v višini 12 tisoč evrov, ki jih mora plačati v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe. Plačati mora tudi stroške sodnega postopka.

Mu pa teh stroškov ne bo treba kriti za druga dva članka. V enem je Požar pisal o tem, da naj bi bil v ozadju prodaje Večera Senica, v drugem pa o tem, da naj bi prav Senica v javnost spravil informacijo o potovanju družine Janša v Grčijo. Sodišče ni ocenjevalo resničnosti navedb v člankih, temveč le to, ali je glede na informacije, ki jih je obdolženi Požar imel, lahko upravičeno verjel vanje, torej je dokazoval resničnost svojih zapisov.

Pooblaščenec: Požar je specialni povratnik Pooblaščenec Senice je v svoji končni besedi poudaril, da je Požar s članki posegel v čast in dobro ime njegove stranke, da je raznašal neresnične in žaljive trditve, "ki jih je danes nadgradil s še enim člankom. Obdolženi je o Senici napisal več kot 300 člankov, kar kaže na njegovo vztrajnost, saj gre za konstantno žaljenje". Očital mu je tudi neposredni naklep, saj naj bi uporabljal žaljive besede: "Obdolženi je bil že pravnomočno obsojen, zato gre za specialnega povratnika."

Odvetnik Bojana Požarja, Franci Matoz, je menil ravno obratno in sodišču predlagal, da se ga oprosti, saj je Požar za informacije v člankih verjel, da so resnične. Poudaril je pomen javne osebnosti, "kar daje novinarju večjo svobodo oziroma je treba imeti v takšnih primerih večjo toleranco", zavrnil pa je očitke, da je bil namen Požarja zaničevanje.

Požar: Članki niso pravnomočne sodbe "Kot poklicni novinar pri nobenem članku nimam zaničevalnega namena, to je popolna neumnost. Senica je bil eden najvplivnejših ljudi v državi, o njem vem veliko več, tudi zasebnih stvari, pa jih nisem objavil. Ko je Kresalova šla iz politike, so se tudi članki o Senici nehali," je v svoji končni besedi poudaril Požar, ki je prepričan, da gre predvsem za obračun z novinarjem, ki je razkrival afere Katarine Kresal.

S sodbo nista bila zadovoljna ne Požar ne Senica, zato sta že napovedala pritožbo.

Ne spreglejte