Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2017,
18.08

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

2

Natisni članek

Hrvaška

Četrtek, 27. 7. 2017, 18.08

6 let, 9 mesecev

Slovenski lastnik vile, letala in helikopterja v Zadru ponarejal denar in dokumente

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

2

denar | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Zadrska policija je kazensko ovadila 47-letnega slovenskega državljana zaradi suma ponarejanja denarja in dokumentov, poročajo hrvaški mediji. V vili v kraju Diklo pri Zadru, ki jo je nekoč uporabljal, naj bi našli "tovarno" za izdelavo ponarejenega denarja in dokumentov. Neuradno gre za Roberta Rotarja, lastnika družbe Mirage, ki je v stečaju.

Tiskovni predstavnik zadrske policijske uprave Elis Žodan je danes potrdil, da bodo stroje in opremo, ki so jih našli v vili, preverili strokovnjaki hrvaške centralne banke, ki bodo potem objavili strokovno mnenje.

Žodan je dejal, da so policisti pri preiskavi vile, ki jo je uporabljal 47-letnik, našli vzorec za izdelavo osebnih dokumentov različnih držav in tudi materiale za izdelavo dokumentov, je poročal lokalni novičarski portal zadarski.hr.

Kot dodaja portal, je slovenski državljan pred preiskovalnim sodnikom izjavil, da je sofisticirano opremo uporabljal za svoje delo. Pojasnil je, da se je dlje časa ukvarjal z grafično dejavnostjo in da je imel nekaj specializiranih podjetij. Nekatera so imela sedež v Zadru.

Potem ko je zašel v finančne težave, je ostal brez vile v Diklu. Posebne stroje in opremo so odkrili, ko je novi lastnik varnostnikom naročil spremembo ključavnice na vhodnih vratih vile.

Slovenskega državljana so ovadili zaradi suma kaznivega dejanja izdelave, nabave, posedovanja, prodaje ali oddajanja sredstev za ponarejanje. Kljub zahtevi tožilstva o priporu za 47-letnika so ga izpustili in se bo branil s prostosti.

Sedeminštiridesetletnik lastnik vile, letala in helikopterja

Lokalni portal še navaja, da je bil 47-letnik poleg luksuzne vile tudi lastnik letala in helikopterja ter da je obogatel, zahvaljujoč poslovanju s slovensko državo. Neuradno gre za slovenskega podjetnika Roberta Roterja, takrat lastnika podjetja Mirage. Sodelovanje je bilo končano leta 2008, Rotarju pa je morala pozneje slovenska država izplačati več milijonov evrov odškodnine zaradi enostranske odpovedi pogodbe za registracijske nalepke za motorna vozila.

Po zmagi na sodišču je nato domnevno podpisal pogodbo za izdelavo dveh milijonov srbskih potnih listov, a se je menda iz posla umaknil z obtožbami proti centralni banki Srbije in nekemu nemškemu podjetju, da so mu ukradli patent in tehnologijo za izdelavo biometričnih potnih listov.

Ne spreglejte