Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 2. 2015,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sodba Domen Novak

Torek, 24. 2. 2015, 12.43

8 let

Sedem let zapora za drzno in agresivno vožnjo, zaradi katere je umrl mlad fant

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav ste sam oče treh otrok, se v vsem tem času niste niti pisno niti ustno opravičili staršem pokojnega, čigar smrt ste povzročili, je bila ob izreku sodbe Savu Mikiću ostra sodnica.

29-letni Savo Mikić je junija 2011 v zgodnjih jutranjih urah v križišču Dunajske in Slovenske ceste z BMW 5 storil dva prometna prekrška. V križišče je zapeljal pri rdeči luči na semaforju in vozil s hitrostjo 140 kilometrov na uro, čeprav je omejitev 50 kilometrov na uro, zaradi česar je z vso močjo trčil v motor 27-letnega Domna Novaka.

Novak si je med padcem tako hudo poškodoval glavo, da je nekaj dni po nesreči v bolnišnici za posledicami nesreče umrl.

Tožilstvo predlagalo osem let zapora Tožilstvo mu je očitalo povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in zanj predlagalo osem let zapora, kar je najvišja mogoča kazen. Poleg tega je predlagalo začasni odvzem vozniškega dovoljenja za pet let, a je sodišče presodilo, da bi ga s tem ukrepom dvojno kaznovalo, kar je v nasprotju z zakonom.

Sodnica Irena Škulj Gradišar je presodila, da bo sedem let zapora za sicer večkratnega kršitelja cestnoprometnih predpisov in že predkaznovanega dovolj primerna kazen. Namesto začasnega odvzema vozniškega dovoljenja mu je izrekla stransko kazen, in sicer prepoved vožnje motornega vozila kategorije B za dve leti, kar je najvišja mogoča kazen.

Ne glede na to, da je oče treh majhnih otrok, za katere mora skrbeti, mu je naložila tudi plačilo sodnih stroškov. Kot je pojasnila, je v celoti sledila obtožbi, kar je po njenem mnenju dokazal tudi postopek na sodišču, ko so bili zaslišani številne priče in izvedenci.

Za izgubo življenja ni primerna nobena kazen "Nobeno življenje ni nadomestljivo, nobena kazen ni zadostna, a pri odmeri kazni je treba upoštevati vse okoliščine. Gre za posebej hud primer drzne, agresivne vožnje v samem središču mesta, kar je brez primere," je dejala sodnica.

V štirih letih se ni opravičil staršem Obdolženega Mikića je okrcala, ker je do svojega dejanja pokazal popolno nekritičnost. "Verjamem, da je dogodek prizadel tudi obdolženega, a ta ni zmogel ne ustnega ne pisnega opravičila staršem, čeprav je sam poudaril, da je oče treh otrok. Ravno zato bi se lahko vživel v vlogo staršev, ki so ostali brez otroka, mlad fant pa brez priložnosti v življenju," je bila ostra.

Zanimivost pri tem sojenju je bil tudi premoženjskopravni zahtevek, ki ga je vložilo podjetje, v katerem je bil Novak zaposlen. Gre za Kontrolo zračnega prometa, o čemer smo na Planet Siol.net že pisali. Sodba še ni pravnomočna.

Ne spreglejte