Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2014,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nasilje družina zloraba žival

Nedelja, 1. 6. 2014, 10.15

8 let

Se je res grdo znašal nad bližnjimi ali tako pravi le mama?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prejšnji teden bi se moralo končati sojenje Marku V., ki mu obtožnica očita nasilje. Ker je bil zaradi duševnih težav v času dejanj neprišteven, bi moral namesto za zapahe v psihiatrično ustanovo.

Med sojenjem se je izkazalo, da je bil 31-letni Marko zaradi psihičnih težav hospitaliziran kar petnajstkrat, komisija za fakultetna izvedenska mnenja pa je ocenila, da je bil neprišteven in da nujno potrebuje bolnišnično psihiatrično zdravljenje. Tožilstvo je tako namesto zapora predlagalo varnostni ukrep obveznega zdravljenja v primerni ustanovi, a ga morda sodišču sploh ne bo treba izreči.

Po zaslišanju privilegiranih prič, predvsem mame in sestre, namreč sodišče zdaj ni prepričano, da je očitana kazniva dejanja sploh storil. Sam očitke zanika, obtožnica pa v celoti temelji na pričanju njegove mame, a po pričanju sestre sodišče zdaj dvomi o tem, kdo govori resnico.

Mati: Življenje z njim je bilo nevzdržno Mati je na prostoru za priče vztrajala, da je bilo življenje z njim nevzdržno, da je bil agresiven, če ni jemal zdravil in da mu je treba pomagati. Marko jo je med pričanjem večkrat objel in povedal, da jo ima rad. Odvetniku, ki jo je spraševal o njenem odnosu do drugih dveh otrok, je zabrusila, da to nima nobene zveze s tem postopkom.

"Prinesel sem potrdilo svoje zdravnice, kjer piše, da če jemljem zdravila, lahko skrbim sam zase. Skrbim za hrano, perem, pospravljam," je navajal obdolženi, ki zdaj že drugo leto živi povsem sam.

Tožilstvo mu očita, da je žalil mamo in brata in jima grozil ter zlorabljal živali Tožilstvo mu sicer očita, da naj bi mami in bratu, takrat staremu okoli 12 let, grozil, da ju bo ubil. Ker je psihični bolnik, bo "kljub dvojnemu umoru že čez mesec doma". Oba naj bi tudi žalil, da se drogirata in pijančujeta, bratu pa pred sošolci govoril, da je peder.

Silil naj bi ga tudi h gledanju pornografskih filmov, med spanjem pa naj bi ga zbadal s šivanko, zjutraj pa zmerjal, da je ves preboden, ker si je vbrizgaval drogo. Psu naj bi vtikal prst v anus in ga grizel po ušesih, da je tulil od bolečin, mačka pa bril in mu porezal kremplje. Dajal naj bi jima tudi svoja zdravila, da sta bila omotična.

Sestra zgrožena nad maminimi trditvami "Srce se mi je paralo, ko sem videla, česa je obtožen," je na odru za priče povedala njegova sestra. Sodišču je predstavila povsem drugačno sliko. Res je, da ima Marko duševne težave, a nikoli ni bil nasilen. Mama ji nikoli ni rekla, da bi bil nasilen, čeprav je vsaj enkrat na mesec doma, saj je lastnica polovice hiše, ki jo je v celoti kupila ona z denarjem od odškodnine po smrti njenega prvega moža.

Tudi mlajši brat ji je rekel, da ni res, kar pravi mati, vendar noče pričati proti mami. Tudi zanjo je že pri 14 letih govorila, da se drogira, pozneje, da se prostituira. Njeno zgodbo je potrdila tudi socialna delavka.

Ko je sestra želela prevzeti skrbništvo nad bratom, jo je mati blatila pred institucijami Kot je pojasnila socialna delavka, je mati že leta 2009 na CSD Šiška predlagala, da se Marka namesti v Socialnovarstveni zavod Hrastovec, a se Marko s tem ni strinjal. Zato so mami predlagali, da bi začeli postopek odvzema njegove opravilne sposobnosti. Skrbništvo nad Markom je želela prevzeti sestra, a je mati z dopisi – da se prostituira in podobno – temu ostro nasprotovala.

"Verjetno se je bala, da bom dobila njegovo pokojnino, kar ne drži, saj imam delo," je pojasnila sodišču. Tudi sama se sprašuje, zakaj mati počne to, kar počne in dodala, da je tudi mlajšega brata nagnala iz hiše zato, ker si je jajca pozimi spekel v hiši in ne zunaj na žaru. Čeprav bi se moralo sojenje končati, pa je sodnica odredila, da bo na naslednjem naroku najprej soočila sestro in mamo, potem pa bo izvedenec pod drobnogled vzel tudi mamo.

Ne spreglejte