Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
15. 10. 2014,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Časar Luka Koper

Sreda, 15. 10. 2014, 9.07

8 let

Robert Časar in član njegove uprave morata Luki Koper vrniti 680 tisoč evrov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Škoda je nastala zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji, ki so jo brez dovoljenj zgradili na ankaranski Bonifiki. Sodbo, ki še ni pravnomočna, so vpleteni prejeli te dni.

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar, ki je še vedno na begu, in član uprave Aldo Babič bosta morala Luki Koper povrniti 680 tisoč evrov, v Primorskih novicah pišeta Tatjana Tanackovič in Katja Gleščič.

V tožbi je sicer ekipa luških odvetnikov iz odvetniških družb Čeferin in Senica celotni nekdanji upravi Luke Koper očitala za dobre štiri milijone evrov škode, ker so brez ustreznih dovoljenj na ankaranski Bonifiki zgradili parkirišče za luške avtomobile. Ob tem pa so lastniku parcele Grafistu plačali še dobrih 177 tisoč evrov najemnine.

Gradbena inšpekcija konec leta 2007 izdala sklep o odstranitvi deponije Vendar je sodnica po končanem postopku presodila, da nekdanja uprava ni odškodninsko odgovorna, ker je na črno zgradila deponijo. V letu 2007 je bil pretovor avtomobilov velik in Luka Koper je dejansko imela stisko s skladiščenjem avtomobilov. Uprava se je zato odločila, da uporabi parcele, ki so bile na luškem območju. Tudi plačilo najemnine se sodišču ni zdelo sporno.

Če je bila prostorska stiska opravičilo za gradnjo deponije in najem parcel, pa sodnica ni mogla mimo tega, da je gradbena inšpekcija konec leta 2007 izdala sklep o odstranitvi deponije in avtomobilov, česar pa uprava Luke Koper ni spoštovala. Po zbranih dokazih je sodnica odločila, da sta za nespoštovanje odločitev inšpekcije odgovorna le Robert Časar in Aldo Babič, ne pa tudi preostali člani uprave.

Na sodišču še tri odškodninske tožbe Luka Koper je proti nekdanji upravi Roberta Časarja vložila šest odškodninskih tožb. V prvi ji ni uspelo izterjati 3,2 milijona za nakup prostora za gradnjo potniškega terminala. Prav tako je v drugi tožbi od nekdanje uprave neuspešno terjala 700 tisoč evrov za posle pri gradnji prvega pomola.

Na sodišču so ostale še tri: nakup sežanske Lune, ustanovitev ekoloških podjetij in nakup deleža v slovaškem podjetju TTI. Ta zadnja tožba je najvišja, Luka Koper od nekdanje uprave in nadzornikov terja 19 milijonov evrov.

Ne spreglejte