SiolNET. Novice Črna kronika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Proti Tovšakovi zaradi spornih poslov v Vegradu pravnomočna obtožnica

3

termometer

 | Foto:
Specializirano državno tožilstvo je v obsežni preiskavi Vegradovih poslov proti nekdanji glavni direktorici Hildi Tovšak vložilo prvo obtožnico.

Obtožnica zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja je zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak ter nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja Branko Gabriel pravnomočna od 20. februarja, so danes potrdili na Specializiranem državnem tožilstvu RS.

Kot so pojasnili, je pristojni tožilec na podlagali ovadb in poročil policije, ki predstavljajo podlago za odločitev tožilca glede uvedbe kazenskega pregona, do sedaj vložil obtožnico, ki je pravnomočna, zaradi poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja zoper dve vodilni delavki v Vegradu.

Neupravičeno pridobivali sredstva iz evropskih skladov Uvedena je tudi sodna preiskava v dveh primerih goljufij, v kateri gre za postopek zoper več fizičnih in pravnih oseb v in izven sistema Vegrad, ki so z lažnivim prikazovanjem obsega izvedenih gradbenih del neupravičeno pridobile sredstva iz skladov EU (zadeve Rimske Terme in Betnava), so še navedli.

Oškodovanje upnikov, zloraba položaja, goljufija ... Poleg tega je zoper dve osebi iz Vegrada vložena zahteva za preiskavo zaradi poslovnih goljufij, zoper vodilne osebe Vegrada je zaradi kreditov povezanim osebam in prenosa premoženja povezanim pravnim osebam uvedena preiskava zaradi oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali pravic, zoper dve osebi izven Vegrada pa je vložna zahteva za preiskavo zaradi goljufije, so dodali.

Neupravičena prilastitev sredstev iz blagajne vzajemne pomoči delavcev Kot danes piše Dnevnik, je bila po njihovih informacijah obtožnica proti Hildi Tovšak in Branki Gabriel vložena zaradi neupravičenega zadrževanja prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družini dveh umrlih delavcev. Kot so ugotovili kriminalisti, naj bi Tovšakova in Gabrijelova od začetka leta 2009 do sredine leta 2010, torej tik pred uvedbo stečaja nad Vegradom, nezakonito uporabljali še druga sredstva t.i. blagajne za vzajemno pomoč. Zaposleni in sindikat naj bi bili oškodovani za dobrih 200.000 evrov.

Številna kompleksna kazniva dejanja Vse ovadbe preiskuje policija. V nekaterih zadevah je preiskovanje že opravila, v drugih primerih pa preiskava v Sloveniji in v tujini še poteka. Pri tem na tožilstvu poudarjajo, da gre za številna kompleksna kazniva dejanja, katerih pregon in preiskovanje zahtevata veliko časa, dodaja časnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin