Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2013,
9.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

preiskava UKC Maribor

Četrtek, 19. 12. 2013, 9.08

7 let, 12 mesecev

Preiskava koruptivnih zdravnikov: našli zlate palice in gotovino (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kriminalisti so se po preiskavah korupcije med bančniki in gospodarstveniki lotili sistemske korupcije v zdravstvu.

Med pridržanimi so štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme, ki naj bi z nedovoljenim sprejemanjem oz. dajanjem daril javne finance oškodovali za več kot milijon evrov.

Obravnavajo 59 kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril Kriminalisti so od zgodaj zjutraj opravljali preiskave na 58 naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Po besedah vodje preiskave in delovne skupine za področje sistemske korupcije na Nacionalnem preiskovalnem uradu Roberta Slodeja sicer obravnavajo 59 kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril, pri čemer je osumljenih 14 oseb. Kriminalisti naj bi še vedno opravljali pet hišnih preiskav in sicer v Ljubljani, Novemu mestu in Mariboru, začasno pridržanih pa naj bi bilo še osem ljudi. Preiskave torej še niso končane, verjetno pa bodo v roku 48 ur.

Dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov naj bi zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke. Del strukture cene teh zdravstvenih pripomočkov je že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. Ti so se gibali med pet in 20 odstotkov. Tako so po Slodejevih besedah zdravstveno zavarovalnico oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Podkupnine znašale med 10.000 in 101.000 evrov Višina podkupnin je znašala med 10.000 in 101.000 evrov. Dobavitelji so po pojasnilih Slodeja nagrade nakazovali na tekoče račune, ki so bili prav v ta namen odprti v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so našli tudi gotovino in zlate palice. NPU je že podal pobudo za zavarovanje protipravne premoženjske koristi na tekočih računih osumljenih, kjer je ta denar hranjen, ter na njihovem premoženju.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič je povedal, da je veliko primerov koruptivnih dejanj posledica sistemske korupcije tako v bančnem in zdravstvenem sistemu kot pri načrtnem izrabljanju evropskih sredstev. To se kaže v namernem okoriščanju predvsem v javnem sektorju. Vzrok tega je po njegovem prepričanju v pomanjkanju integritete in morale. "Nastopil je čas za prevzem odgovornosti za koruptivna dejanja ter da krivci za to moralno in kazensko odgovarjajo," je dodal Majhenič.

Najprej je v javnost prišla vest o preiskavi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, nato pa še o preiskavah po vsej državi, o imenih domnevnih osumljencev pa je prvi poročal Večer.

V Mariboru preiskovali domnevne nepravilnosti pri dobavi zdravstvenega materiala V mariborskem kliničnem centru so kriminalisti preiskovali domnevne nepravilnosti pri dobavi zdravstvenega materiala, preiskava pa naj bi bila osredotočena na enega zdravnika, ki naj bi prejemal provizije. Po poročanju POP TV naj bi bil to predstojnik oddelka za radiologijo Jožef Matela, ki ima v lasti zasebno podjetje Alfa - Med.

V UKC Ljubljana naj bi kriminalisti preiskovali radiologa Zorana Miloševića, ki dela tudi v zasebnem centru Medicor, po poročanju POP TV naj bi prejel najvišjo podkupnino - 100.000 evrov. V ljubljanskem kliničnem centru naj bi preiskovali tudi predstojnika klinike za ortopedijo Vaneta Antoliča.

V celjski bolnišnici potrdili, da je preiskava potekala zoper enega izmed zdravnikov V celjski bolnišnici so potrdili, da je preiskava potekala zoper enega izmed zdravnikov v bolnišnici, ki je bil član komisije za javna naročanja in naj bi od dobaviteljev prejemal darila. Šlo naj bi za predstojnika travmatološkega oddelka Miodraga Vlaovića, ki naj bi po poročanju komercialne televizije preko računa na Hrvaškem prejel 18.000 evrov podkupnine.

V Novemu mestu naj bi preiskovali ortopeda Gregorja Kavčiča. Po poročanju POP TV naj bi podkupnino v višini 8000 evrov prejel na soprogin račun v tujini.

Preiskava je potekala tudi v ortopedski bolnišnici Valdoltra. Po besedah v. d. direktorja bolnišnice Radoslava Marčana so kriminalisti preiskovali "podkupovanje, korupcije, kuverte". Preiskovali naj bi ortopeda Roberta Cirmana in vodjo lekarne Natašo Faganelli.

Preiskava je, kot so potrdili na Onkološkem inštitutu Ljubljana, potekala tudi v lekarni inštituta. Preiskovali naj bi vodjo lekarne Moniko Sonc, sicer nekdanjo v. d. predsednice Lekarniške zbornice Slovenija.

Pri direktorici Advante naj bi kriminalisti tudi dobili seznam "podkupljivih zdravnikov" Med dobavitelji so osumljenci trije posredniki, ki za tuja podjetja dobavljajo zdravstvene pripomočke in opremo. Po poročanju POP TV naj bi šlo za podjetja Remedium, Advanta in Oriana, ki naj bi v zadnjih desetih letih z državo sklenila za osem milijonov evrov poslov. Pri direktorici Advante Jani Šturm naj bi kriminalisti tudi dobili seznam "podkupljivih zdravnikov".

Delovna skupina za odkrivanje kaznivih dejanj, ki so posledica sistemske korupcije, je bila sicer ustanovljena konec avgusta. S preiskavo korupcije v zdravstvu so začeli na osnovi dveh anonimnih prijav in treh kazenskih ovadb. Slodej je pri tem izpostavil, da je med prijavitelji tudi dobavitelj, ki se je naveličal plačevati podkupnine.

Preiskujejo pa obdobje od leta 2008 naprej Predmet preiskave so zdravstvene ustanove in posamezniki, ki so tam zaposleni, preiskujejo pa obdobje od leta 2008 naprej. S preiskavo želijo priti v srž korupcije v zdravstvu, saj ta predstavlja velik problem. Prav tako bodo ugotavljali odgovornost predstojnikov zdravstvenih ustanov iz naslova nevestnega dela v službi, je pojasnil vodja preiskave.

Tudi začasni minister za zdravje Karl Erjavec je glede današnjih preiskav dejal, da če gre za sistemsko korupcijo, so odgovorni tudi tisti, ki so to podpirali s tem, ko niso nič naredili. Ob tem pričakuje, da bo NPU pod drobnogled vzel tudi investicije, razpise in nabavo medicinske opreme. Minister za notranje zadeve Gregor Virant pa je preiskavo označil kot pomemben korak v boju proti korupciji. "Tudi današnja akcija policije je dokazala, da svetih krav res ni več," je ocenil.

Konrad Kuštrin: Skrajni čas, da so se organi pregona zganili Predstavniki zdravniških organizacij in generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin so pozdravili preiskave, saj da prinašajo korak naprej k transparentni porabi javnega denarja. Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin, ki je večkrat javno opozarjal problem korupcije v zdravstvu, je dejal, da je skrajni čas, da so se organi pregona zganili.

Več let je bil pri opozarjanju na korupcijo v zdravstvu glasen tudi kirurg na onkološkem inštitutu, ki je tudi predstavnik Iniciative zdravnikov Erik Brecelj. Danes pa je dejal, da se je končno "začela zdravstvena reforma". Upa pa, da se ne bo končala z današnjo preiskavo. Opozoril je tudi, da je očitno potrebna samo "majhna pripravljenost politike, pa tako velik korak naprej".

Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije presenečen Niso pa očitno vsi pričakovali preiskav korupcije v zdravstvu. Predsednika Lekarniške zbornice Slovenije Mirana Goluba so namreč današnje preiskave v zdravstvu "popolnoma presenetile", a hkrati pozdravlja razčiščevanje problema korupcije na tem področju. Poudaril je tudi, da zbornica s tem nima nič. Ob tem je poudaril, da bi ga zelo začudilo, če je med pridržanimi tudi Sončeva, saj da z njo zelo dobro sodelujejo po strokovni plati.

Na problematiko sistemske korupcije je večkrat opozarjala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Danes so v sporočilu za javnost znova izpostavili sistemsko anomalijo slovenskega javnega zdravstva, ko oseba, zaposlena v javnem zdravstvu, dela tudi kot zasebnik.

Komisija je namreč identificirala več sto primerov, ko osebe, ki so zaposlene v javnem zdravstvu, same ali pa njihovi družinski člani, izvajajo tudi zasebno dejavnost s tega področja. Napovedali so, da bodo v začetku naslednjega leta izdali sistemsko poročilo o ugotovljeni problematiki vplivanja zasebnih interesov v javnem zdravstvu.

Ne spreglejte