Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
22. 6. 2011,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pošta rop golf

Sreda, 22. 6. 2011, 16.00

8 let

Pošta Slovenije: Varnostnih ukrepov nismo zanemarjali

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pošto Kresnice bi varnostno okrepili že lani, a se je ustavilo zaradi pritožb, povezanih s predpisanimi javnimi razpisi.

V Pošti Slovenije tragičen dogodek v pošti Kresnice, ko je med nasilnim ropom poštna uslužbenka izgubila življenje, iskreno obžalujejo, nasilno dejanje pa ostro obsojajo. Kot so pojasnili, bodo družini preminule nudili vso potrebno pomoč po svojih najboljših močeh; solidarnostno pomoč so jim že izplačali, ponujajo jim psihosocialno pomoč, ki je običajna za vse žrtve kriminalnih deliktov, razmišljajo pa tudi o drugih oblikah pomoči.

Že tretji rop pošte v Kresnicah Na Pošti Slovenije zavračajo očitke o neupoštevanju varnostnih navodil stroke in poudarjajo, da tudi poštnega urada Kresnice, ki je bil tarča roparskih napadov tudi v letih 2004 in 2009, obakrat na srečo brez poškodb, niso zanemarjali. Javni razpis za varnostno nadgradnjo pošte Kresnice so objavili že lani, a ga, kot so pojasnili, zaradi stalnih pritožb doslej še niso uspeli zaključiti.

Do nadaljnjega ostaja poštna poslovalnica v Kresnicah zaprta.

Policisti storilca še vedno iščejo Tragični dogodek se je zgodil v torek ob 14.30 uri, ko sta domnevno dva roparja umorila uslužbenko pošte v Kresnicah in odnesla 300 evrov gotovine. Policija storilca še vedno išče, prav tako so poostrili nadzor nad vsemi lastniki vozil znamke Volkswagen golf serije 5, bele barve. Po neuradnih podatkih, naj bi policija že izdelala tudi fotorobota.

Deset minut je roparjem več kot dovolj Vseh 528 poštnih poslovalnic po Sloveniji je opremljenih z alarmnimi sistemi oziroma sistemi za klic v sili in pripadajočimi varnostnimi elementi. Ti zajemajo tudi intervencije izbrane pogodbene varnostne službe, ki naj bi intervencijo izvedla najpozneje v 10 minutah, ko gre za urbana naselja, oziroma 15 minutah na ruralnem področju. Klic v sili sproži tudi intervencijo policije, a omenjeni sicer hitri časi odziva so, kot kaže praksa, roparjem več kot dovolj, da prizorišče ropa zapustijo še pred prihodom varnostne službe in policije.

V 25 večjih poštnih poslovalnicah ter v logističnih centrih v Ljubljani in Mariboru imajo višjo stopnjo tehničnega varovanja, ki zajema tudi varnostne kamere, na nekaterih lokacijah imajo tudi fizično varovanje. Natančnejših podatkov zaradi občutljivosti informacij in varovanja pošt seveda ne razkrivajo.

Manj gotovine na poštah roparjev ne odvrne Pošta Slovenije je zaradi naraščajočega števila ropov pošt lani sprejela še dodatne ukrepe v poslovanju. Med drugim so bistveno zmanjšali obseg gotovine na poštah na le nekaj sto evrov in uvedli prenosna stikala za sprožitve alarma, a včeraj roparjev žal ni uspelo ustaviti ne eno, ne drugo. Aprila lani so sprožili postopek za opremljanje vseh pošt s sistemom pasti za obarvanje gotovine v primeru poskusa ropa. Javni razpis je bil objavljen septembra, tri mesece pozneje so tudi izbrali izvajalca, a zaradi revizijskih postopkov, ki še tečejo, sistema še niso vpeljali.

Pošta Kresnice je bila tudi na prednostnem seznamu poštnih poslovalnic, ki naj bi dobile sistem videonadzora. Pošta Slovenije je v ta namen zagotovila sredstva za 130 poštnih poslovalnic, to je približno četrtina vseh v državi, priprava razpisne dokumentacije pa je po besedah vodilnih v Pošti Slovenije v zaključni fazi. Prav vse poslovalnice naj bi z videonadzorom opremili predvidoma v dveh do treh letih.

Lani bistvena rast števila ropov slovenskih pošt V Pošti Slovenije ugotavljajo, da je lani bistveno naraslo število ropov njihovih poslovalnic. Če je v letih 2004 do 2009 letno bilo 5 do 9 ropov, jih je lani bilo 30 (še en poskus pa je spodletel). Letošnji sedmi rop pošte pa je žal zahteval tudi krvavi davek.

Ne spreglejte