SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslovnež Schollmayer znova na zatožni klopi

4

termometer

 | Foto:
Po tistem, ko je bil poslovnež Jurij Schollmayer oproščen davčne utaje, si verjetno ni misli, da se bo še kdaj znašel na zatožni klopi. Zasebno ga preganja nekdanji partner v podjetju Big Band Music.

Po tistem, ko je bil poslovnež Jurij Schollmayer oproščen davčne utaje, si verjetno ni misli, da se bo še kdaj znašel na zatožni klopi. Zasebno ga preganja nekdanji partner v podjetju Big Band Music.

Jurij Schollmayer krivde v zasebni tožbi ni priznal, danes pa je podal obširni zagovor. Oškodovanec Dragan Todorović, ki je tudi zasebni tožilec, mu očita zlorabo položaja, ker naj bi predčasno razdrl pogodbo za najem prostorov. To naj bi storil decembra 1999, pogodba pa naj bi se sicer iztekla septembra 2000. Zaradi predčasnega konca sodelovanja naj bi nastala večja premoženjska škoda.

Schollmayer je s Todorovićem leta 1997 ustanovil skupno podjetje Big Band Music (BBM), ki se je ukvarjalo predvsem s prodajo nosilcev zvoka in slike. Po Schollmayerjevih besedah naj bi imel Todorović, s katerim sta bila direktorja podjetja, pred tem dve neuspešni podjetji, ki sta se ukvarjali z enako dejavnostjo, zato je novo podjetje od njega kupilo vse zaloge teh nosilcev. Toženec: Konec poslovanja v korist podjetja

"Kljub želji, da se aktivneje vključi v poslovanje, tega ni storil. V skupno trgovino ga po tistem, ko smo prodali njegove zaloge, skoraj ni bilo. Ker je bilo poslovanje nerentabilno, smo leta 1999 prenehali poslovati," je v zagovoru povedal Schollmayer. Čeprav ga je o tem obvestil, naj bi najprej od toženca zahteval odškodnino, nato pa ga je ovadil.

Zavrnil je obtožbe, da je delal v korist družinskega podjetja Bofex, ki je odprlo največjo trgovino z zabavno elektroniko Big Band v BTC. V Big Bandu je svoje izdelke prodajal tudi BBM. "Še danes sem prepričan, da je bil konec poslovanja v izjemno korist MMB in v škodo Bofexa," je zatrjeval.

Schollmayer: Njegova glavna motivacija je bila prodaja zalog "Vsak od naju je v podjetje vložil minimalni znesek milijona in pol takratnih tolarjev. Njegova glavna motivacija je bila vtakniti zalogo iz svojih dveh trgovin, ki smo jo prevzeli skoraj po nabavni ceni," je navajal toženec.

Po njegovem mnenju je obtožba konstrukt, zmotilo pa ga je tudi mnenje izvedenca, ki naj ne bi imel vpogleda v vso dokumentacijo poslovanja, "temveč je pogledal tisto, kar mu je posredoval prijavitelj".

Schollmayer je prepričan, da se je kot direktor lahko odločil za konec poslovanja, saj bi, če se ne bi, nastala za okoli 80 milijonov tolarjev velika luknja. Poudaril je še, da je Bofex odkupil osnovno opremo BBM, pri čemer naj bi imel BBM najmanj šest milijonov tolarjev koristi. Sojenje se bo nadaljevalo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin