Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2012,
8.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

demonstracije policija nasilje konji

Torek, 27. 11. 2012, 8.27

8 let

Poškodovanih sedem policistov, 27 ljudi pridržanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po podatkih Policijske uprave Maribor je bilo na demonstracijah proti županu Francu Kanglerju poškodovanih še 14 službenih vozil policije, trije službeni konji pa so utrpeli površinske poškodbe.

Po poročanju mariborskih policistov število poškodovanih med protestniki ni znano.

Kot so sporočili, se je neorganiziran protestni shod včeraj začel okoli 16.30. Zaradi bojazni, da bi protestniki želeli do 150 metrov oddaljene Mestne občine Maribor, kjer bi lahko uničevali premoženje, so policisti na Ulici heroja Staneta, Razlagovi ulici in Gregorčičevi ulici namestili ograje za vzdrževanje javnega reda in miru in preusmerili cestni promet.

Okoli 18. ure se je množica pomaknila skozi Trg generala Maistra proti stavbi Mestne občine Maribor. Posamezni protestniki so čez ograjo začeli v policiste metati bakle, granitne kocke, palice, prometne znake, koše za smeti, kamenje in druge predmete. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo delati prekrške, in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev. Ker množica ni upoštevala zakonitega ukaza, so policisti razpustili shod in uporabili prisilna sredstva – fizično silo (odrivanje), palico, plinska sredstva in konjenico.

Protestniki so se začeli umikati v smeri Trga svobode, pri tem pa proti policistom še vedno metali različne predmete. Ker je bil javni red huje in množično kršen, so policisti vnovič uporabili plinska sredstva. Po tem se je velika večina protestnikov razšla, več skupin pa je nadaljevalo hujše in množične oblike kršenja javnega reda in izvrševanje kaznivih dejanj. Pri tem so obmetavali policiste. Večja skupina protestnikov, okoli 400, je na Glavnem trgu nadaljevala hujše in množične kršitve javnega reda in še naprej obmetavala policiste. Policisti so jih vnovič pozvali, naj se razidejo. Ker niso upoštevali zakonitega ukaza, so policisti množico razgnali.

Poškodovanih je bilo sedem policistov in 14 službenih vozil policije. Trije službeni konji so utrpeli površinske poškodbe. Ker javnega reda ni bilo mogoče vzpostaviti drugače, so policisti zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru (členi 6/2, 7/2, 16/1 in 22/1) oziroma Zakona o javnih zbiranjih (člen 40/1) pridržali 27 oseb. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, so pridržali štiri ljudi. Število poškodovanih med protestniki ni znano. V času gibanja po mestu so protestniki poškodovali več izložb oziroma vrat lokalov in napravo za merjenje hitrosti, zagorel je tudi en zabojnik za smeti.

Ne spreglejte