Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
18.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

streljanje Litija

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 18.46

7 let, 12 mesecev

Policist, ki je streljal na vojaka Petrovčiča, je strelno orožje uporabil zakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policist je med avgustovskim streljanjem v Litiji, ko je pod streli napadalca, vojaka Dušana Petrovčiča, umrl policist Damijan Kukovec, strelno orožje uporabil strokovno in zakonito.

Po tragičnem dogodku, ko sta policista med redno kontrolo prometa poskušala ustaviti voznika, ta pa je nanju streljal, je okoliščine streljanja proučila tudi posebna komisija, ki jo je imenoval generalni direktor policije. Komisija je menila, da je policist, ki je streljal na vojaka Dušana Petrovčiča, strelno orožje uporabil zakonito in strokovno.

Na policiji poudarjajo, da komisije niso imenovali zato, ker bi sumili, da policist orožja ni uporabil v skladu s predpisi, temveč je šlo za standarden postopek, ki ga nalaga zakon o nalogah in pooblastilih policije, sploh če gre za povzročitev poškodbe ali smrt.

Petrovčič policista ustrelil v glavo Naj spomnimo, da sta policista 22. avgusta 2014 med nadzorom prometa v Litiji zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov ustavila 26-letnika v osebnem vozilu. Ko je policist Damijan Kukovič pristopil k njegovemu vozilu, ga je 26-letnik nenadoma ustrelil v glavo, nato pa je poskušal ustreliti tudi drugega policista. Drugi policist se je skril za službeno vozilo in z ukazovanjem poskušal doseči, da bi storilec odvrgel orožje.

Šestindvajsetletnik se je začel vzvratno umikati proti svojemu vozilu, pri čemer je z orožjem ves čas aktivno meril proti policistu, nato pa je sedel v svoje vozilo. Ko se mu je policist začel približevati z zadnje leve strani, je 26-letnik iz vozila usmeril svojo pištolo proti njemu in začel pritiskati na sprožilec, vendar zaradi zastoja orožja strela ni bilo.

Policist je takrat proti napadalcu ustrelil dvakrat, nato pa je opazil novo proženje storilčevega orožja, zato se je umaknil za službeno vozilo policije in od tam še devetkrat ustrelil proti njemu. Petrovčič si je medtem ves čas prizadeval, da bi ustrelil policista. Ta je 26-letnika zadel v telo, voznik osebnega vozila pa nato je hitro speljal s kraja in se zatekel domov po prvo pomoč.

Na policiji izjavil, da bi ustrelil katerega koli policista, ki bi ga srečal Komisija je menila, da je šlo pri aktivnem merjenju v policista in poskusu proženja orožja za napad na policista. Presodila je tudi, da policist ni mogel drugače odvrniti napada nase, niti na druge osebe. Dejstvo, da 26-letnik ni upošteval ukazov policista, da odloži orožje in preneha napadati, temveč je po neuspelih poskusih proženja poskušal odpraviti zastoj orožja, nedvomno kaže na to, da je nameraval orožje pripraviti za nadaljnjo uporabo ter nadaljevati napad tako na policista kot na druge osebe, ugotavljajo.

Upravičeno je bilo namreč pričakovati, dodajajo, da bi ob prvem naslednjem stiku s policisti ravnal na enak način. Namero 26-letnika potrjuje tudi njegova poznejša izjava, da bi ustrelil katerega koli policista, ki bi ga srečal.

Petrovčič namesto v priporu na psihiatriji Kot je znano, so Petrovčiča po tistem, ko so ga oskrbeli v bolnišnici, namesto v priporu namestili na forenzičnem oddelku psihiatrije v Mariboru.

Ne spreglejte