Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2011,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

preiskava

Četrtek, 9. 6. 2011, 14.33

8 let

Po sredini mariborski preiskavi še vedno osem pridržanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so zaključili s hišnimi preiskavami na območju Maribora, Celja in Kranja.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija, zdaj zbirajo obvestila, opravljajo zaslišanja ter pregledujejo zaseženo dokumentacijo, v policijskem pridržanju pa je še vedno osem oseb.

Preiskali 27 zasebnih in poslovnih prostorov Preiskovalci NPU so skupaj s kriminalisti policijskih uprav Maribor, Celje, Murska Sobota in Kranj v četrtek izvajali akcijo v okviru dveh obsežnih preiskav gospodarskega kriminala in korupcije, ki ju usmerja mariborsko tožilstvo. Skozi ves dan so preiskali 27 zasebnih in poslovnih prostorov ter 12 osebnih vozil, pri tem pa so v akciji, v kateri je sodelovalo 98 kriminalistov in policistov, pridržali 11 ljudi.

Črepinko ni želel govoriti o konkretnih imenih Pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko ni želel govoriti o konkretnih imenih vpletenih. Povedal je le, da preiskujejo dva primera gospodarskega kriminala oz. korupcije, povezana s sumom nepravilnosti pri oddaji javnih naročil, sprejemanja in dajanja daril in zlorabe položaja, ki se med seboj tudi prepletata. V prvem gre za projekt oddaje gradnje objekta vrednega več milijonov evrov, v drugem pa za več oddaj javnih naročil za različna gradbena dela.

Čeprav policisti o konkretnih imenih pridržanih molčijo, pa gre pri prvi preiskavi po neuradnih podatkih za nepravilnosti pri oddaji posla za gradnjo medicinske fakultete v Mariboru, v drugem pa za nekatere projekte Elektra Maribor.

Prihajalo do vrste zapletov Pri razpisu za medicinsko fakulteto je zaradi številnih pritožb prihajalo do vrste zapletov, saj je Univerza v Mariboru kar trikrat izbrala podjetje Meteorit, državna revizijska komisija pa je izbiro vselej razveljavila. Pozneje je posel dobil konzorcij Granita in Begrada, s katerim je bila pogodba o izvedbi del podpisana prav danes. Tako projekt medicinske fakultete kot Elektro Maribor sta tudi pod drobnogledom protikorupcijske komisije.

Pridržani nekateri vodilni Elektra Maribor? Med pridržanimi naj bi bili neuradno nekateri vodilni Elektra Maribor, med njimi tudi predsednik uprave Andrej Kosmačin, kriminalisti pa so med ostalimi obiskali tudi mariborskega poslovneža in predsednika mariborskega Zaresa Gregorja Jagra, direktorja Meteorita Karla Ferjaniča ter nekdanjega glavnega tajnika mariborske univerze Boštjana Brumna.

Iz Elektra Maribor so sporočili, da je bila kriminalistična preiskava pri njih zaključena, delo v družbi pa poteka nemoteno. Na vprašanje, ali to pomeni, da je v službi že tudi njihov predsednik uprave, pa niso želeli odgovoriti.

Nadzorni svet še ne bo ukrepal S Kosmačinom doslej v stik ni uspelo stopiti niti predsedniku nadzornega sveta Elektra Maribor Romanu Ferenčaku. Kot je povedal, ta teden nadzorni svet še ne bo ukrepal, zagotovo pa bo po njegovih besedah naslednji teden seja nadzornikov, saj pričakujejo, da bodo po sedanjih informacijah do ponedeljka izvedeli, kakšen je status Kosmačina.

Na vprašanje, ali ta še uživa podporo nadzornega sveta, je Ferenčak spomnil, da ta trenutek še vedno obstaja le sum kaznivega dejanja.

Ne spreglejte