Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
5. 11. 2015,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivan Zidar SCT

Četrtek, 5. 11. 2015, 12.04

7 let, 12 mesecev

Odvetnik Mirko Bandelj: Kako sem delal za Ivana Zidarja

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"To so bili turbulentni časi, ure in ure smo sedeli skupaj," se odvetnik Mirko Bandelj spominja časov, ko je bil odvetnik družb Ivana Zidarja in priča tudi poslom, ki so zdaj pod lupo kriminalistov.

Mirko Bandelj je na sodišču pričal v tožbi Tovarne asfalta Črnuče (TAČ) zoper SCT Investicije. Jabolko spora je 1,5-milijonsko posojilo, ki ga je TAČ že novembra 2010 odobril SCT Investicijam. Ker obrokov posojil niso vračali, je črnuška asfaltarna vložila tožbo.

Sporna pogodba Kje se v tej zgodbi skriva nekdanji generalni sekretar vlade in notranji minister v času tretjega mandata predsednika vlade Janeza Drnovška, od tedaj pa odvetnik Mirko Bandelj?

Na sodišče so ga povabili kot pričo, ker naj bi sestavil pogodbo, ki naj bi bila sklenjena leta 2011 in s katero naj bi Zidar 1,5-milijonski dolg SCT Investicij do TAČ prenesel na družbo VGD (gre še za eno od hčerinskih podjetij SCT, ki nikdar ni imelo zaposlenih in je bilo likvidirano).

Zakaj pogojnik? Ker Janez Klančar (eden od Zidarjevih takratnih podrejenih), ki je na tej pogodbi podpisan, trdi, da podpis na pogodbi ni njegov. Sodišče tako zdaj preverja, ali je pogodba veljavna in kdo jo je podpisal.

Monopoli Kramljaka in Zidarja Bandelj, ki pravi, da je sestavil pogodbo in tudi prisostvoval podpisu, je dejal, da naj bi bil prenos dolga del dogovora med Zidarjem in takratnim šefom CPL Alojzijem Kramljakom (tudi ta je danes že upokojen in v osebnem stečaju). "SCT Naložbe je takrat CPL prodajal 51-odstotni lastnik v podjetju TAČ. Ob tem sta se Zidar in Kramljak dogovorila za dodatne aranžmaje, tudi za prenos dolga," je dejal.

Dodajmo, da so preprodajo deleža TAČ med SCT in CPL v preteklosti preiskovali kriminalisti, po naših informacijah pa so na policiji tudi ovadbe v zvezi z omenjeno pogodbo o prevzemu dolga.

Med Strunjanom in Čatežem Bandelj je pred sodiščem razkril tudi nekaj podrobnosti o tem, kakšno je bilo delovno vzdušje na SCT, ko se je gradbeni imperij počasi že sesuval. "To so bili turbulentni časi, ure in ure smo sedeli skupaj. Odvetniki smo se izmenjevali na vratih, vsak pa je delal le na enemu koščku mozaika," je med drugim povedal. Dodal je, da je za Zidarja tedaj delalo veliko odvetnikov in enega našel že v dvorani: Zorana Hartmana, ki zdaj zastopa TAČ.

Z Zidarjem se je sprva dobival na sedežu podjetja SCT Stanovanjski inženiring na Železni cesti v Ljubljani, kasneje tudi v Strunjanu, kjer je bil Zidar na zdravljenju, ali v Termah Čatež, je še povedal.

Ne spreglejte