Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
14.45

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
umor sojenje

Natisni članek

Petek, 8. 3. 2013, 14.45

8 let, 3 mesece

Obdolženi Hočevar odvetniku prepovedal postavljati vprašanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po predstavitvi obtožbe, ki Romana Hočevarja bremeni umora iz nizkotnih nagibov in prepovedane rabe orožja, je ta svojemu odvetniku prepovedal, da bi postavljal vprašanja.

"Roman Hočevar je 18. septembra lani okoli 10.30 v Hrustovem pri Velikih Laščah iz nizkotnih nagibov umoril Romana Novakoviča, tako da ga je ustrelil v glavo. Novakovič je na kraj prišel zaradi sklepa o izvršbi. Hočevar je namreč že 20. julija 2011, 27. julija 2011 in 6. aprila 2012 nasprotoval temu, da bi cesto, ki teče prek zemljišča njegove matere, asfaltirali. Pred ustrelitvijo v glavo je govoril, da se ne bo več zajebaval, da ima že vsega dovolj," je uvodoma povedala okrožna državna tožilka Marjeta Perat Vlaj. Poleg umora iz nizkotnega nagiba – tej kvalifikaciji je Hočevarjev zagovornik Martin Šafar ugovarjal, češ da ni nikjer utemeljena – mu obtožnica očita še hrambo orožja. Kot je pojasnila, je Hočevar plinsko pištolo predelal v strelno, našli pa so še sedem nabojev kalibra 38.

Proti asfaltu Na ponovno vprašanje sodnice, ali je obtožnico razumel, je Hočevar povedal, da ne razume ne vsebine ne dejanskega stanja, a ga je sodnica zavrnila s tem, da ima končano višjo šolo in da so po mnenju izvedenca njegove intelektualne sposobnosti zelo visoke.

Hočevar je Novakoviča ustrelil po tem, ko je občina na podlagi sklepa o izvršbi že tretjič prišla na ozemlje Hočevarjeve mame Marije, kjer naj bi opravili meritve o poteku asfaltiranja ceste. Šlo je za približno 150 metrov, česar pa Marija ni želela ne prodati in se tudi ne dogovoriti o primerni odškodnini, zato so cesto razlastninili.

Hočevar: Ne bom odgovarjal, odvetnik pa ne bo spraševal Hočevar je v svojem precej nerazumljivem zagovoru povedal, da gre za permanentno diskreditacijo, maltretiranje, da je vse že vnaprej dogovorjeno in "da s pravnimi sredstvi ne bomo dosegli ničesar. Zato na vprašanja ne bom odgovarjala, prav tako pa vprašanj ne bo postavljal moj zagovornik po uradni dolžnosti, ki naj tako od sodišča sprejema le pozive na obravnave". Dodal je še, da ima od danes nov podpis, ki ga bo dal le na pritožbo na sodbo. Tudi petminutni odmor, ki ga je zahteval zagovornik, ni spremenil njegovega mnenja.

Tako je na oder za priče stopil Igor Adamič z občine Velike Lašče, ki je bil usodnega dne kot predstavnik občine prisoten na kraju dogodka. Pojasnil je, da je vse skupaj povezano s cesto, ki poteka po ozemlju Marije Hočevar, da so se več let poskušali dogovoriti za mirno rešitev, a ni šlo. Upravna enota Ljubljana je tako izdala sklep o parcelaciji tega zemljišča, že večkrat pa so skušali opraviti pripravljalna dela, a neuspešno, lastnico je UE tudi kaznoval. Brez opozorila potegnil pištolo in geometra ustrelil v glavo

"Ko sem prišel na kraj, so bili tam že geometer Roman Novakovič ter mejaš France Novak in njegov sin Miha. Romana Hočevarja ni bilo, pa tudi Marije ne. Z geometrom sva se zato odpravila na drugi konec, kjer sva srečala Romana. Rekel je, da mama ni prejela vabila in da nima časa, da bi cele dneve čakala na nas. Rekel je tudi, da naj delamo, kar hočemo. Geometer je rekel, da če bi bila Marija Hočevar izrecno proti, meritev ne bi opravili," je povedal Adamič.

Potem je geometer približno označil, kje naj bi se postavili mejniki, stali smo pri avti, ko je Hočevar brez opozorila potegnil pištolo in Novakoviča ustrelil v glavo. "Videl sem, kako se je zrušil na tla, mi trije pa smo se razbežali vsak na svojo stran," je končal Adamič.

Bil je neprijazen, ni pa grozil Zatrdil je, da je bil Hočevar sicer neprijazen, ni pa grozil, slišal pa je tri strele. Hočevar je veljal za samotarja, z nikomer v vasi se ni družil, pa tistega dne tudi ni grozil, je povedal še mejaš France Novak. "Ko sem slišal strel in videl, da je geometer padel, sem začel bežati, po vseh štirih sem bežal," je povedal Novak. Za danes je sodišče vabilo tudi Hočevarjevo mamo Marijo, a je ta posredovala zdravniško opravičilo, češ da dva meseca ne bo sposobna priti na sojenje.

Ne spreglejte