Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
12.21

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Janković

Petek, 11. 10. 2013, 12.21

8 let, 2 meseca

Novinar Dela obsojen na denarno kazen, ker je užalil župana Jankovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na denarno kazen 1.965 evrov je sodišče obsodilo novinarja Dela Boruta Tavčarja, ker je v svojem komentarju župana Zorana Jankovića primerjal z zloglasnim Josefom Fritzlom.

Tavčar dejanja ni priznal, sodnica Polona Herman pa je v svoji obrazložitvi sodbe pojasnila, da ni dvoma, da je storil kaznivo dejanje razžalitve, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do šest mesecev.

Sodnica: Imel je naklep "Župan je uradna oseba, zato ni dvoma, da je bila primerjava zanj boleča, neprimerna, žaljiva. Tudi sam je danes povedal, da je to razumel kot žalitev, kot napad nanj, da je šlo za vrednostno oceno, ki je bila negativna in podcenjevalna, saj je splošno znano, da je bil Fritzl eden hujših hudodelcev v zadnjem času," je navajala sodnica.

Prepričana je tudi, da se je obdolženi zavedel, da so očitki žaljivi, zato ni dvoma, da je dokazan tudi naklep. Pri odmeri kazni je sledila predlogu tožilstva, kazen pa se ji zdi primerna. Plačati mora tudi stroške kazenskega postopka, omenjeni znesek pa mora plačati v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe, sicer se mu bo vsak neplačan dan zamenjal za dan zapora. Njegov zagovornik Emil Zakonjšek je že napovedal pritožbo.

Vsi smo ena velika družina "'Vsi smo ena velika družina,' je o odnosu med Mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana, v sklopu katerega delujejo štiri javna podjetja, večkrat povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V podjetjih se s tem ne strinjajo povsem, nekateri celo 'zlobno' namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen."

Tako se je glasil uvodni del komentarja v rubriki Termometer Delove priloge FT junija 2009. Ljubljanski župan Zoran Janković je nato spomladi 2010 prek odvetniške pisarne Čeferin vložil zasebno tožbo, v kateri je Tavčarja obremenil razžalitve z namenom zaničevanja. Janković, prepričan, da je novinar poskušal vzpostaviti "ekvivalenčno povezavo" med njim in pošastjo iz Amstettna, je v tožbi nastopal tudi za "užaljeno" MOL, ker je Tavčar položaj podjetij javnega holdinga v razmerju do mestne uprave menda primerjal s položajem dela Fritzlove družine v kleti.

Ne spreglejte