Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2017,
13.42

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Janko Jamnik Milko Novič

Sreda, 1. 3. 2017, 13.42

7 let, 1 mesec

Nemški izvedenec na Novičevi jakni ni našel krvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Milko Novič | Foto STA

Foto: STA

Na sojenju Milku Noviču so danes zaslišali nemškega izvedenca za krvne sledi Matthiasa Grewa. Potrdil je, da na jakni, ki naj bi jo Novič nosil med umorom direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ni sledi krvi.

Vendar nemški izvedenec pravi, da ni nujno, da bi kri na jakni bila, če bi strelec na Noviča streljal z ocenjene bližine.

Slovenski balistični izvedenec Franc Sablič meni, da je strelec usodnega 16. decembra 2014 na Jamnika streljal z razdalje najmanj 20 ali 25 centimetrov, nemški izvedenec pa tako prepričljivega mnenja o razdalji streljanja ni mogel podati.

Na podlagi morfologije dveh ran, ki sta jih Jamniku zadala strela iz pištole, je po besedah nemškega izvedenca mogoče sklepati, da je strelec streljal z razdalje najmanj nekaj centimetrov, koliko več od tega, pa ne more določiti. "To bi bilo mogoče ugotoviti le s preiskavo ostankov streljanja. To pa, kolikor vem, ni mogoče, saj so rano očistili," je dejal.

Sodnica izvedencu poslala dodatne ugotovitve

Grew je v izvedenskem mnenju še zapisal, da ni mogoče določiti, kje natančno je bil Jamnik ustreljen. Tega, kot je dejal, niti ni mogoče razbrati iz krvnih sledi, najdenih na obeh avtomobilih v bližini streljanja, saj bi lahko bile na njih tudi krvne sledi, ki so nastale, ko so ga reševalci oskrbeli, preden so ga z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center. Je pa dejal, da je bolj verjetno, da je bil ustreljen na mestu, kjer so ga našli, saj se zaradi dveh strelov v glavo hitro naj ne bi bil zmožen gibati.

Čeprav je že kazalo, da bi se lahko sojenje danes prevesilo v sklepno fazo, se to ni zgodilo. Sodnica Špela Koleta se je odločila, da bo izvedencu balistične stroke Sabliču poslala dodatne ugotovitve nemške in slovenske izvedenke, ki sta analizirali kemično sestavo strelnih delcev. Odločiti mora tudi o predlogu tožilke Blanke Žgajnar, naj nemška izvedenca, ki sta delala kemično analizo strelnih delcev, dopolnita svoje izvedensko mnenje. Naslednji narok bo 5. aprila.

Ne spreglejte