Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2014,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Brane Gorše sodba

Torek, 15. 4. 2014, 14.55

8 let

Nekdanjemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu 10 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na koprskem okrožnem sodišču so zaradi zlorabe položaja, poslovne goljufije in pranja denarja na deset let zapora obsodili nekdanjega odvetnika Braneta Goršeta. Zaporne kazni tudi za soobdolžene.

Goršetovi ženi Barbari in Vladu Petku je sodišče prisodilo leto dni zapora, Rudolfu Trčku pa leto in pol zapora.

Tožilka je sicer za nekdanjega stečajnega upravitelja za kazniva dejanja zlorabe položaja, poslovne goljufije in pranja denarja predlagala skupno 12 let zaporne kazni, plačila 2800 dnevnih zaslužkov, vrnitev nezakonito pridobljene premoženjske koristi in podaljšanje pripora. Za Goršetovo ženo Barbaro in Vlada Petka z Vrhnike za pomoč pri kaznivih dejanjih zlorabe položaja in pranja denarja je predlagala enotno kazen pet let zapora in 360 dnevnih zaslužkov, za Rudolfa Trčka pa leto dni zapora in plačilo 300 dnevnih zaslužkov.

Gorše naj bi kazniva dejanja izvrševal v času, ko je bil imenovan za stečajnega upravitelja koprskega podjetja Hidro. S kaznivimi dejanji naj bi po obtožnici zavajal kupce podjetja v stečaju, zavedel naj bi tudi stečajni senat in stečajno sodnico, s čimer naj bi se okoristili za okoli 2 milijona in 400 tisoč evrov, soobdolženi pa naj bi mu pri tem pomagali.

Po prepričanju tožilstva naj bi kupce zavedel tako, da je v stečajno maso podjetja vključil tudi zemljišča, ki jih je podjetje upravljalo, a so sodila v javno dobro. Po drugi strani naj bi igral dvojno igro, saj naj bi priskrbel denar za odkup terjatev Hidrovih upnikov, a ne po svojim imenom, temveč s posredovanjem drugih družb. Za vse skupaj pa je prejel nagrado za vodenje stečajnega postopka v znesku več kot 90 tisočakov.

Obramba je zatrjevala, da obtožbe slonijo na neutemeljenih osnovah in da so obdolženim kršene pravice do poštenega sojenja.

Višje sodišče o pritožbi na štiriletno zaporno kazen Gorše sicer v kratkem pričakuje tudi presojo višjih sodnikov, kamor se je pritožil na sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer je bil zaradi zlorabe položaja obsojen na štiri leta zapora. Gorše naj bi obtožnici zlorabil položaj stečajnega upravitelje podjetja HKS Sicura, ki je šlo v stečaj leta 2002. V isti zadevi je bil zaradi napeljevanja k zlorabi položaja na tri leta obsojen tudi Jože Šušteršič. Ta je od Goršeta leta 2004 odkupil terjatve HKS Sicura, ki so bile skupaj nominalno vredne skoraj 200 tisoč evrov, za nekaj več kot osem milijonov takratnih tolarjev oziroma okoli 34 tisoč evrov. Šuštaršič je leto pozneje z njihovo prodajo iztržil slabih 230 tisoč evrov.

Sodišče je obema prisodilo tudi stranske denarne kazni, in sicer Goršetu nekaj čez 47 tisoč evrov, Šušteršiču pa 33 tisoč evrov. Sklenilo je tudi, da Šušteršiču odvzame nezakonito pridobljeno korist. Če denarja ne bo vrnil, bo sodišče šlo v prodajo njegove lastnine, pridobljena sredstva pa nakazalo v stečajno maso.

Ne spreglejte