Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2014,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Istrabenz Igor Bavčar Boško Šrot

Petek, 19. 9. 2014, 13.32

8 let

Nastje Sušinskega včeraj na Dobu niso dočakali, Kristjanu Sušinskemu odlog kazni zaradi bolezni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastje Sušinskega včeraj v zaporu na Dobu niso dočakali, sodišče pa je njegovemu bratu Kristjanu odobrilo odlog kazni.

Brata Sušinski bi se morala včeraj, 18. septembra, zglasiti v zaporu na Dobu, a tam niso dočakali ne enega ne drugega. Nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski je bil namreč na ljubljanskem okrožnem sodišču v zadevi Istrabenz zaradi pranja denarja in zlorabe položaja pravnomočno obsojen na tri leta in devet mesecev zapora, njegovega brata Kristjana, nekdanjega svetovalca v Istrabenzu, pa so spoznali krivega pranja denarja in ga obsodili na tri leta zapora.

Zagovornica: Čeprav se je tožilstvo strinjalo z vikend zaporom, je sodišče to možnost zavrnilo Zagovornica obsojenega Kristjana Sušinskega nam je pojasnila, da je njenemu klientu sodni senat odobril prošnjo za odlog prestajanja kazni. "Senat je preložil za tri mesece zaradi zdravstvenih razlogov," je za Planet Siol.net povedala Varja Holec.

Dodala je, da je Kristijan Sušinski sodišče zaprosil za alternativno prestajanje zaporne kazni, in sicer za vikend zapor. "Čeprav se je tožilstvo s tem predlogom strinjalo, pa je sodišče to možnost zavrnilo," pravi Holčeva in dodaja, da se bodo zoper takšno odločitev pritožili.

Predlog za odlog prestajanja zaporne kazni je podal tudi Nastja Sušinski, nam je povedal njegov zagovornik Luka Podjed in zagotovil, da ni nikamor pobegnil. "Čakamo na odgovor, predlog pa smo podali v zakonitem roku po tistem, ko smo prejeli poziv za prestajanje zaporne kazni," pravi Podjed.

Odločitev o odlogu je sodišče že sprejelo Po njegovih besedah obsojencu ni treba za zapahe, dokler ni o njegovem predlogu za odlog pravnomočno odločeno. No, sodišče je svojo odločitev o predlaganem odlogu že sprejelo, so nam sporočili z okrožnega sodišča. A ker še nimajo izkazano, da je obsojenec pošto dvignil, nam informacije o tem, kakšna je odločitev, ne morejo posredovati. Ko smo o tem pobarali zagovornika Podjeda, je ta odvrnil, da ni imel časa, da bi pošto prevzel.

Naj spomnimo, da so se kazniva dejanja izvajala leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Šrot in Bavčar za zapahe 3. oktobra V isti zadevi sta bila na zaporno kazen obsojena tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Bavčarja so obsodili na sedem let, Šrota na pet let in deset mesecev. Na Dobu bi se morala zglasiti 3. oktobra. Kot je znano, sta oba vložila tudi zahtevo za varstvo zakonitosti.

Ne spreglejte