Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
10.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nasilje družina

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 10.10

7 let, 12 mesecev

Nasilneži se žrtvi ne smejo približati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne glede na to, da plakati na veliko oglašujejo dneve boja proti nasilju nad ženskami, nekateri slovenski moški za štirimi stenami s svojimi partnericami še vedno ravnajo kot svinje z mehom.

Tako so kranjski policisti v soboto okoli 20. ure v okolici Kranja obravnavali 68-letnega moškega, ki je bil nasilen do partnerice. Zaradi suma, da bo ogrozil njeno življenje, osebno varnost ali svobodo, so mu izrekli še prepoved približevanja. Nasilneža so policisti zaradi družinskega nasilja v preteklosti sicer že obravnavali, o njegovem nezakonitem ravnanju pa so policisti obvestili tudi pristojno državno tožilko in preiskovalno sodnico ter pristojni center za socialno delo.

Včeraj so v družini posredovali tudi brežiški policisti. Ugotovili so, da je 33-letni moški izvajal fizično in psihično nasilje nad svojo zakonsko partnerico. Osumljenec, ki je bil pod vplivom alkohola, se je sprl z ženo in jo s stolom udaril po glavi. Poškodovano žensko so oskrbeli v bolnišnici. Policisti so ugotovili, da osumljenec že dalj časa izvaja fizično in psihično nasilje nad ženo. Pogosto jo je žalil, ustrahoval in ji grozil, da jo bo ubil. Žrtev zaradi strahu v preteklosti ni poiskala pomoči. Nasilnežu so policisti prepovedali približevanje žrtvi zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njeno življenje, osebno varnost in svobodo. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Vinjen pretepal svojo mamo Zvečer so brežiški policisti ukrepali še enkrat in odvzeli prostost 31-letnemu moškemu, ki je pod vplivom alkohola izvajal fizično in psihično nasilje nad svojo mamo. Napadel jo je v spalnici, pretepal, jo vrgel po tleh in jo poškodoval. Nasilnež že dalj časa izvaja nasilje nad starši, od njih zahteva denar, jih žali, ustrahuje, pretepa in grozi, da jih bo ubil. Mamo je že večkrat poškodoval. Policisti so osumljenca pridržali in o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo. Tudi njega čaka kazenska ovadba zaradi nasilja v družini.

Prepoved približevanja kot pomoč žrtvi Zakon pravi, da se tistega, ki v družinski skupnosti z drugim grdo ravna, ga pretepa ali z njim drugače boleče ali ponižujoče ravna, ga z grožnjo z neposrednim napadom na življenje ali telo preganja iz skupnega prebivališča ali mu omejuje svobodo gibanja, ga zalezuje, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih enakih pravic spravlja v skupnosti v podrejen položaj, kaznuje z zaporom do petih let.

Prepoved približevanja sicer policija izreče, da zagotovi varnost oškodovancu in prepreči nadaljnje izvajanje nasilja, ki je v splošnem dejaven odnos do nekoga, značilen po uporabi sile ali prisile in običajno temelji na neenakovrednih družbenih odnosih med spoloma. Prepoved približevanja zajema določitev razdalje do kraja, ki je kršitelj ne sme namerno preseči, in prepoved nadlegovanja oškodovanca po komunikacijskih sredstvih. Kot kraj prepovedi približevanja se določi kraj, kjer žrtev stanuje, dela, se izobražuje, je v varstvu ali se vsakodnevno giblje.

Vsi ti ukrepi so pomembni za preprečevanje in obravnavo nasilja v družini, ki je večplasten in dalj časa trajajoč problem, pogosto skrit pred očmi družbe. Izvira iz težav v družinskih skupnostih, v katerih posameznik z nasiljem dokazuje premoč in nadzor nad žrtvijo. Zato mora v družbi postati prepoznaven, da bi ga lahko preprečevali in tudi lažje reševali, pravijo na policiji in dodajo, da naj žrtve nasilja pravočasno poiščejo pomoč, tudi zato, da bi nasilneže lahko čim prej soočali z odgovornostjo za njihova dejanja in preprečevali še hujše posledice.

Ne spreglejte