Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2011,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kartel

Sreda, 22. 6. 2011, 8.32

8 let

Mehiška policija prijela vodjo kartela La Familia

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mehiška policija je ujela enega najbolj iskanih vodij mamilarskih kartelov v Mehiki, je sporočil tiskovni predstavnik mehiških varnostnih sil Alejandro Poire.

Gre za vodjo kartela La Familia Jesusa Mendeza Vargasa, sicer znanega tudi pod vzdevkom "opica", za katerim je bila razpisana nagrada v višini 2,5 milijona dolarjev. "Velik udarec organiziranemu kriminalu" Mendez Vargas je vodenje kartela prevzel decembra lani, potem ko je takratni vodja Nazario Moreno Gonzales padel pod streli varnostnih sil. Novico o aretaciji je najprej preko Twitterja sporočil predsednik Mehike Felipe Calderon, ki je sprožil vojno proti mamilom, v kateri je doslej umrlo najmanj 35.000 ljudi. Calderon je aretacijo označil za velik udarec organiziranemu kriminalu. Opozorili nase s tem, da so zakotalili nekaj glav v diskoteko Mamilarski kartel La Familia je prvič opozoril nase pred štirimi leti, ko so njegovi pripadniki zakotalili nekaj glav v diskoteko v državi Michoacan in jo razglasili za svoj teren. Pokojni Gonzales si je tolpo zamislil po literarnem in hollywoodskem vzorcu sicilijanskih mafij, ki poudarjajo družinske vrednote in vero, čeprav je šlo v resnici za navaden krvoločen mamilarski posel z ustrahovanjem, pokoli, izsiljevanjem in nasiljem na splošno.

"Družina" razbita v najmanj dva dela Po Gonzalesovi smrti se je "družina" razbila v najmanj dva dela, ki sta se začela spopadati med seboj za prevlado in povzročila še več gorja v Calderonovi domovini. Mendez Vargas je prevzel tolpo, ki je zadržala izvirno ime, nastali pa so še "templarji", menda po vzoru krščanskih bojevniških menihov, ki so ščitili križarske poti na Bližnjem vzhodu. Te vodi Servando Gomez, ki ostaja na prostosti.

Prijeli so ga brez spopadov ali žrtev Mendeza Vargasa je policija prijela v osrednji državi Aguascalientes brez spopadov ali žrtev.

Pripadniki kartela so delovali na zahodu države Pripadniki kartela so delovali na zahodu države, po podatkih generalnega državnega tožilca pa je Mendez Vargas odgovoren za trgovino in prodajo kokaina, marihuane ter sintetičnih mamil po Mehiki in ZDA. Odgovoren je tudi za vrsto ugrabitev in umorov, predvsem članov drugih kriminalnih združb.

Ne spreglejte