Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2014,
15.18

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poskus uboja

Petek, 30. 5. 2014, 15.18

4 leta

Komaj polnoletnemu J. za poskus uboja družbenokoristno delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Ker je prijatelju D. J. poskušal pomagati storiti samomor, je sodišče 18-letnega J. J. obsodilo na dve leti zapora in mu kazen zapora nadomestilo z družbenokoristnim delom.

Javnost je decembra lani šokirano opazovala krvave madeže na peronu železniške postaje v Ljubljani. Izkazalo se je, da sta komaj polnoletna prijatelja želela storiti samomor, končalo pa se je z obtožbo za poskus uboja. J. in D. sta se tistega dne iz okolice Celja pripeljala v Ljubljano, šla najprej na Nebotičnik, nato pa v BTC, kje je D. v Sparu kupil nož. Ker D. ni zmogel ubiti samega sebe, je za pomoč zaprosil J.. Ta je po dogodku sedel na vlak in se odpeljal domov.

Z rezilom noža je J. po sprednjem delu vratu oziroma sapniku porezal in le hitri zdravniški pomoči se gre zahvaliti, da D. ni izkrvavel.

Tožilka predlagala štiri leta zapora Kot je danes v obrazložitvi sodbe povedala predsednica petčlanskega senata Katarina Turk Lukan, D. razen brazgotine hujših posledic ne bo imel, imel pa jih bo obdolženi. Sicer miren in netežaven fant je namreč dobil kazensko kartoteko, v kateri bo zaznamovan kot nekdo, ki je nekoga poskusil ubiti.

Tožilka je predlagala štiri leta zapora (od sicer predpisanih med 5 in 15), medtem ko je obramba od vsega začetka vztrajala, da ni šlo za poskus uboja, temveč za pomoč pri samomoru. Kakorkoli, sodišče ga je spoznalo krivega poskusa uboja. Obsodili so ga na dve leti zapora, vendar mu je zaporno kazen nadomestilo z delom v splošno korist. Zdaj mu bo CSD našel ustrezno delo, kjer bo moral opraviti 1460 ur.

Odredilo mu je plačilo sodnih stroškov in stroškov zagovornika ter mu odpravilo hišni pripor, kjer se nahaja od 17. decembra lani. Kot je pojasnila sodnica, je D. njegovo zgodbo potrdil, svojih dejanj se je zavedal, pred preiskovalno sodnico je dejanje priznal in tudi opisal okoliščine dogodka.

Sodnica: Z D. sta živela v fantazijskem svetu "Tragičen je način kaznivega dejanja, ki odstopa od običajnega poskusa uboja. Oba sta želela storiti samomor, a vi sebi niste storili nič. Hvala bogu, da je ostalo pri poskusu. D. razen vizualnih posledic drugih ne bo trpel, vi pa," je povedala Turk Lukanova.

Kot olajševalne okoliščine je sodišče štelo, da je mlajši polnoletnik in da je dejanje priznal, oteževalnih sploh niso našli. "Upam, da boste ob delu v splošno korist spoznali, kaj pomeni realni svet. Z Davidom sta živela v fantazijskem svetu nekih risank, zato smo vam tudi naložili plačilo stroškov. Upamo, da jih ne bodo poravnali starši," je še povedal sodnica.

Dodala je, da glede na starost in glede na to, da je prišteven, sodišče zanj ne more izreči ukrepa obveznega zdravljenja: "Vendar apeliram na družino: poskrbite za zdravljenje!"

Ne spreglejte