Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Časar

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 17.09

8 let

Kdaj bo Robert Časar prišel v Slovenijo? Vajeti so zdaj v njegovih rokah.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Robert Časar v pariškem priporu čaka na to, da ga bo Francija predala Sloveniji. Ne gre za izročitveni postopek, poudarjajo na ministrstvu za pravosodje.

Zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja ni v teku izročitveni postopek, temveč postopek prijetja in predaje, pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje. Kot je znano, je bil Časar več kot leto dni na begu, dokler ga ni 26. februarja na zaprosilo slovenskih preiskovalnih organov Dominikanska republika izgnala iz države. Ker med Slovenijo in Dominikansko republiko ni bilateralnih dogovorov, ki bi urejali to vprašanje, ga ta ni mogla izročiti.

Ker ne gre za izročitev, pravosodno ministrstvo ni več posrednik med preiskovalnimi organi držav, zadevo bo zdaj do konca izpeljalo okrožno sodišče v Kopru, ki je tudi izdalo evropski nalog za prijetje in predajo.

Če in ko bodo pristojni organi v Franciji ugotovili, da so pogoji za predajo izpolnjeni, bodo Časarja predali Sloveniji.

Časar mora s predajo soglašati Odločitev o prijetju in predaji mora biti sprejeta v desetih dneh, če se bo Časar s predajo strinjal. Tudi če Časar soglasja ne poda, bo po vsej verjetnosti predan Sloveniji, postopek pa se lahko v tem primeru zavleče do 60 dni. Časarja je v tem primeru treba dodatno zaslišati, mu zagotoviti zagovornika, prevesti dokumente in podobno, kar dodatno zavleče postopek.

"Če predajo zahtevane osebe v prej navedenem roku preprečijo okoliščine, na katere državi članici nimata vpliva, se izvršitvena in odreditvena pravosodna organa takoj povežeta med seboj in se dogovorita o novem datumu. V tem primeru se predaja opravi v roku deset dni po dogovorjenem novem datumu," je zapisala Mojca Hardi s pravosodnega ministrstva.

Sicer pa je minister za pravosodje Goran Klemenčič današnjo novico označil kot dobro in slovenski policiji izrazil priznanje, ker je pomembno prispevala k temu, da so Časarja izsledili in ga prijeli.

Naj spomnimo, da je policija prvo pisno zaprosilo dominikanskim varnostnim organom posredovala že 7. aprila lani, torej dober mesec po pobegu, a so kar deset mesecev čakali na odgovor.

Ne spreglejte