SiolNET. Novice Črna kronika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katehet iz Istre osumljen spolnega napada na otroka

2

termometer

Kriminalisti so v četrtek dopoldne aretirali 54-letnega moškega iz slovenske Istre, ki ga sumijo spolnega napada na otroka.

Kot poročajo Primorske novice, naj bi šlo za kateheta oziroma pomočnika župnika, ki je v župniji vodil tudi verouk. To dokazuje tudi ovadba, ki govori o zlorabi otroka, ki mu je bil zaupan v učenje, vzgojo ali varstvo.

Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec poklica aretiranega sicer ni razkrila, potrdila pa je, da so kriminalisti zaradi suma spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, odvzeli prostost 54-letnemu moškemu.

Od tri do deset let zaporne kazni Dodala je, da kriminalisti obravnavajo sum spolnega napada na otroka po tretjem odstavku 173. člena kazenskega zakonika. Ta člen govori o učitelju, vzgojitelju, skrbniku, posvojitelju, staršu, duhovniku, zdravniku ali kom drugem, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali pa ima kakšno drugo spolno dejanje z osebo, mlajšo od 15 let, ta otrok pa mu je zaupan v učenje, vzgojo, zdravljenje ali oskrbo.

Za storilce teh dejanj kazenski zakonik predpisuje od tri do deset let zaporne kazni.

Na škofiji so takoj ukrepali "Cerkev se zaveda hudih posledic spolnih zlorab, še posebej če je storilec kaznivega dejanja pastoralni delavec. Če se zgodi spolna zloraba otrok in mladoletnih, je Cerkev dolžna najprej zaščititi žrtev in ji nuditi ustrezno pomoč, vzporedno pa sprožiti ustrezne preiskovalne in sodne postopke ter pri tem sodelovati s civilno oblastjo," pa se je za Primorske novice odzval tiskovni predstavnik koprske župnije Božo Rustja in zatrdil, da so na škofiji takoj ukrepali, aktivno pa nameravajo sodelovati tudi z državnimi organi.

Če bo sodišče potrdilo sume o kaznivem dejanju, bo škofija proti osumljencu še po cerkvenem pravu sprožila ustrezni preiskovalni in sodni postopek. Kriminalisti so osumljenca včeraj za ves dan pridržali in ga zvečer odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Na njegovem domu so včeraj opravili tudi hišno preiskavo, še pišejo Primorske novice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin